NieuwsOnderzoekPro

Bedrijf claimt drone uren te kunnen laten vliegen op brandstofcel

Drone met brandstofcel

Eerst zien, dan geloven, maar tot de verbeelding spreekt het wel: een drone die dankzij een brandstofcel urenlang in de lucht kan blijven, in plaats van de ongeveer 20 minuten die een accu mogelijk maakt. Het bedrijf Intelligent Energy zegt een prototype van zo’n multirotor te hebben ontwikkeld, en deze tijdens de aankomende CES in Las Vegas te demonstreren.

Volgens Julian Hughes van Intelligent Energy zijn langere vliegtijden met name van belang voor professionele gebruikers van drones. “Denk aan precisielandbouw, reddings- en inspectiewerk en het afleveren van pakketjes. Daarvoor moet een drone zo lang mogelijk in de lucht kunnen blijven.”

De lichtgewicht brandstofcellen die het bedrijf in drones integreert zouden niet alleen een lange vliegduur moeten opleveren, maar ook snel te verwisselen zijn. Zo zou een drone binnen 2 minuten na landing weer op kunnen stijgen. Het bedrijf heeft twee varianten van de waterstofdrone ontwikkeld: één systeem werkt alleen of waterstof, het tweede prototype combineert een traditionele accu met een brandstofcel.

De prototypen worden begin volgend jaar getoond aan het publiek. Wanneer de brandstofcellen commercieel beschikbaar komen en aan wat voor bedragen je dan moet denken maakt het bedrijf nog niet bekend.

Werking van een brandstofcel
Brandstofcellen zijn elektrochemische batterijen die energie van een chemische reactie direct omzetten in elektrische energie. Daardoor treden er nauwelijks verliezen op en kan een brandstofcel op een heel efficiënte manier energie opwekken. Als brandstof wordt waterstof en zuurstof gebruikt, waardoor de ‘uitlaatgassen’ bestaan uit schoon water.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier