‘Ik registreer mijn drone pas als je ook je wapen moet registreren’

De verplichte droneregistratie die 21 december in de VS wordt ingevoerd, leidt inmiddels tot veel vragen en kritiek. Zo vraagt Joshua Kopstein van Motherboard zich af waarom je binnenkort verplicht bent om een onschuldige speelgoeddrone te registreren, terwijl je in een winkel verderop een aanvalsgeweer kunt kopen waar je geen vergunning of registratie voor nodig hebt.

Volgens Kopstein is de registratie gebaseerd op paniekverhalen uit de media over de zogenaamde risico’s die uitgaan van hobbydrones. Zo zou het aantal bijna-botsingen tussen vliegtuigen en drones schromelijk overdreven worden door de FAA. Kopstein: “De meeste dronebezitters die ik ken gaan zeer verantwoordelijk met hun toestel om. Natuurlijk zul je altijd een paar gekken hebben die het voor de rest verpesten, maar de vraag is of het vastleggen van een adres hiervoor de oplossing is.”

Hypocriet
Verder vindt Kopstein het hypocriet dat je wel verplicht bent om een speelgoedhelikoptertje van 250 gram te registreren, maar dat er in de VS maar 4 staten zijn waar je verplicht bent om vuurwapens te registreren. “Je zou denken dat er eerder een rationele basis is voor het verplicht stellen van een registratie voor een product dat per dag tot zo’n 36 dodelijke slachtoffers eist, dan voor het registreren van eigenaren van speelgoeddrones die misschien ooit een keer voor een ongeluk zorgen.”

Uiteindelijk is het volgens Kopstein een kwestie van politieke prioriteiten. “Er is eenvoudigweg meer politiek draagvlak voor het registreren van drones dan voor het registreren van vuurwapens, die routinematig gebruikt worden om mensen te doden.”

Dat wil niet zeggen dat Kopstein het inherent oneens is met het feit dat er een droneregistratie komt. “Zowel drones als vuurwapens kunnen een gevaar voor de veiligheid vormen. Maar misschien zouden we eerst eens werk moeten maken van het registreren van wapenbezit.”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!