NieuwsPro

Boete voor fotojournalist die met drone vloog in hoger beroep kwijtgescholden

Roel Dijkstra met zijn drone

Het Gerechtshof in Den Haag heeft de boete van 1.000 euro (waarvan 750 voorwaardelijk) die vorig jaar werd opgelegd aan fotojournalist Roel Dijkstra voor het vliegen met een drone ongedaan gemaakt. Volgens de rechter werd Dijkstra terecht veroordeeld voor het niet naleven van de wet, maar legt toch geen straf op omdat de regelgeving ‘nadien gewijzigd is’.

Dijkstra werd oorspronkelijk beboet voor het vliegen met een drone in de CTR van luchthaven Rotterdam The Hague Airport, zonder dat hij daarvoor toestemming had van de plaatselijke luchtverkeersleiding. Dijkstra voerde als verweer onder meer op dat de regelgeving ‘onduidelijk’ was, waardoor het niet duidelijk was wat wel en wat niet mocht. Ook stelt Dijkstra dat het verbod op het gebruik van drones in strijd is met het recht op vrijheid van nieuwsgaring.

Alhoewel Dijkstra aanvankelijk het standpunt verdedigde dat hij de drone hobbymatig bestuurde, kwam hij hier later op terug en gaf aan dat hij de drone wel degelijk beroepsmatig bestuurde, maar daarbij niemand in gevaar bracht. Maar de rechter vindt dat Dijkstra hoe dan ook rekening had moeten houden met het feit dat hij in gecontroleerd luchtruim vloog.

Schuldigverklaring zonder strafoplegging
De rechter stelt in zijn uitspraak dat de bepaling met betrekking tot het verbod op vliegen in CTR’s voldoende duidelijk wordt uitgelegd in de Regeling modelvliegen. Maar uiteindelijk zijn de wijzigingen die nadien doorgevoerd zijn in de regelgeving aangaande het gebruik van drones voor het hof aanleiding om te volstaan met een ‘schuldigverklaring zonder strafoplegging’.

Een soortgelijke uitspraak werd onlangs ook gedaan in de zaak tegen een hobbyvlieger die met zijn drone opnamen wilde maken van het Scheveningse Vuurwerkfestival. Ook zijn bekeuring werd kwijtgescholden, aangezien de regelgeving volgende rechter ‘onduidelijk’ was.

Journalist geen recht om drone te gebruiken
Verder vindt de rechter niet dat journalisten het recht hebben om met drones te vliegen omdat anders de vrijheid van nieuwsgaring in het geding zou zijn. “Het recht op journalistieke vrijheid houdt niet in dat journalisten te allen tijde en onder alle omstandigheden tot alle door hen gewenste plaatsen toegang moeten kunnen hebben om nieuws te vergaren.”

Met name de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) is het niet met bovenstaande eens en wil dat journalisten wel gebruik kunnen maken van drones voor nieuwsgaring. De NVJ spande daarom eerder dit jaar een proefproces tegen de staat aan over dit onderwerp.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Boete voor fotojournalist die met drone vloog in hoger beroep kwijtgescholden

  • Deze man is echt een vuile schoft. Hij speelt spelletje met auteursrecht en probeert iedereen erbij te naaien. Hij had die boete verdiend 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier