Lancering Lily Drone uitgesteld tot zomer 2016

Lily Drone onder water

Met veel bombarie werd in mei dit jaar de Lily Drone aangekondigd, een drone die je simpelweg in  lucht gooit en die daarna automatisch achter je aanvliegt om de meest fantastische actieshots en dronies te maken terwijl je aan het kajakken of mountainbiken bent. Wereldwijd reageerden mensen enthousiast, en we zien in onze websitestatistieken regelmatig de zoekterm ‘lily drone kopen’ voorbijkomen. Het team kampt echter met problemen en stelt de lancering van de Lily uit tot de zomer van 2016.

De reden van de vertraging is dat de ingebouwde software nog niet presteert zoals zou moeten. Er is ook goed nieuws, het team zegt een extra investeerder aangetrokken te hebben, die $15 miljoen ter beschikking stelt voor de verdere ontwikkeling en marktintroductie van de Lily drone. Naast deze financiele injectie accepteert het bedrijf al maandenlang pre-orders van mensen. Tot nu toe betaalden die aan in de veronderstelling dat ze in februari al over de drone zouden beschikken, maar dat gaat dus niet door.

Een vergelijking met de Zano Drone dringt zich onwillekeurig op: ook dit was een drone die op papier de meest fantastische specificaties beloofde, maar na maanden uitstel en veel klachten van de paar klanten die wel een Zano geleverd kregen, kwam het bedrijf in de problemen en moest zelfs faillissement aanvragen. Helemaal vergelijkbaar zijn de projecten niet, want bij Zano Drone was er sprake van crowdfunding en bij Lily van privaat geld, maar toch.

Het punt is echter dat de demofilm van Lily bijna ’too good to be true’ is, en dat de features die gepromoot worden (zoals gezichtsherkenning, waterbestendigheid en bediening middels een soortement van smartwatch) veelal nog in laboratoriumfase verkeren, en niet rijp zijn voor implementatie in een commercieel product. Follow me is weliswaar een feature die inmiddels wel redelijk ingeburgerd is, maar lang niet zo dynamisch werkt als het Lily-team voorstelt.

Natuurlijk, het tempo waarin de innovaties elkaar opvolgen is hoog, en features die nu heel normaal zijn (zoals het genoemde follow me) waren twee jaar geleden nog science fiction. Maar van scratch af aan een drone ontwikkelen is toch lastiger dan veel partijen denken, wat mede blijkt uit het feit dat veel tot de verbeelding sprekende crowdfunddrones ook nog niet verschenen zijn.

Mocht je interesse hebben in de Lily Drone en nog geen pre-order geplaatst hebben, dan raden we aan om enige voorzichtigheid te betrachten. Het gezegde ‘eerst zien, dan geloven’ is meer dan ooit van toepassing. Het is verstandig om je geld nog even in je zak te houden totdat de Lily Drone daadwerkelijk op de markt is en de eerste reviews verschenen zijn. Ondertussen zit de concurrentie ook niet stil, wie weet wat GoPro volgend jaar uit de hoge hoed tovert, om over nieuwe producten van partijen als DJI en Yuneec nog maar te zwijgen.

Wie wel heeft vooruitbesteld kan volgens het team achter de Lily Drone op elk gewenst moment zijn geld terugkrijgen. “Het geld dat is opgehaald uit pre-orders hebben we apart gezet en niet gebruikt voor de ontwikkeling van de drone,” stelt het bedrijf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Lancering Lily Drone uitgesteld tot zomer 2016

  • 18 december 2015 om 22:32
    Permalink

    Als iets te mooi lijkt om waar te zijn , dan is dat meestal ook zo .

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier