NieuwsProRegelgeving

Nieuwe Belgische regelgeving voor drones drie maanden vertraagd

Drone-Europees-Parlement
Foto © European Union 2015 – European Parliament

De nieuwe regelgeving voor het vliegen met drones in België, die aanvankelijk eind dit jaar bekrachtigd zou worden per Koninklijk Besluit, loopt drie maanden vertraging op. De Europese Commissie heeft enkele kanttekeningen geplaatst bij het voorgenomen beleid, waardoor dit niet meer dit jaar kan worden ingevoerd.

Volgens de Belgische minister van verkeer Jacqueline Galant gaat het om technische opmerkingen en is er geen sprake van flinke inhoudelijke wijzigingen. Daardoor zou het mogelijk moeten zijn om de nieuwe regelgeving in maart 2016 in te voeren. Volgens het kabinet zal de voorgenomen regelgeving er alleen maar kwalitatief op vooruit gaan.

Hobbyisten tot 30 meter
De nieuwe regelgeving is gericht op civiele drones die zowel door hobbyisten als professionals bestuurd worden. Voor amateurvliegers betekenen de nieuwe regels dat ze alleen nog maar op privéterrein, tot een maximale hoogte van 30 meter, mogen vliegen. Dat is nogal een beperking, maar wel een vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie, waarin het hobbymatig vliegen met drones eigenlijk helemaal niet is toegestaan.

Professionals mogen tot een hoogte van 90 meter, maar moeten wel medisch gekeurd worden en zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Ook moeten drones van professionele operators voorzien zijn van een identificatiecode. Voor operaties met een ‘hoog risico’ (zoals het vliegen over een mensenmenigte) moet per keer toestemming aangevraagd worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwe Belgische regelgeving voor drones drie maanden vertraagd

  • Wat betekent dit als je nu vliegt in belgië? Wat zijn dan nu nog de regels die daar gelden?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier