NieuwsOnderzoekPro

Drone ingezet om schade veroorzaakt door everzwijnen op te nemen

Foto: Anneleen Rutten
Foto: Anneleen Rutten

Veel Belgische boeren klagen al jaren over schade die everzwijnen aanbrengen aan hun landbouwgronden, maar de overheid geeft geen thuis als het gaat om het vergoeden van de schade. Om een beter beeld te krijgen van de omvang van de problematiek wordt er nu een drone ingezet, die vanuit de lucht opnamen maakt van getroffen akkers.

Het onderzoek, dat geïnitieerd werd door de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), richt zich op tarwe- en maisvelden in de provincie Belgisch Limburg. Volgens onderzoekster Anneleen Rutten is een drone een ideale tool om snel overzicht te krijgen. “Een kwartiertje, meer tijd kost het me niet om met behulp van de drone de schade op een maïsperceel van pakweg drie hectare groot vast te stellen”, stelt Rutten op de website van het het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Al tientallen velden geïnspecteerd
Inmiddels heeft de onderzoekster al tientallen velden geïnspecteerd met haar DJI Phantom 3 quadcopter. “Mijn smartphone is als het ware het oog van de drone. Ik zie op het scherm alles wat van daarboven te zien is. Vliegt de drone over een plek waar schade is, dan geef ik via de smartphone de opdracht om daar foto’s van te nemen.”

De getroffen akkerbouwers kijken met veel interesse uit naar de resultaten van het onderzoek. “Zowel landbouwers, jagers, natuurbeschermers als overheid zijn vragende partij om een precies beeld te krijgen van de schade door everzwijnen. Zonder ondersteunend cijfermateriaal kan je immers geen beleid ontwikkelen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier