Nieuws

Ierland voert als eerste EU-land een verplichte droneregistratie in

Droneregistratie per 21/12 verplicht in Ierland

Vanaf maandag 21 december moeten Ierse bezitters van een drone van 1 kg of zwaarder hun toestel verplicht bij de overheid registreren. Ierland is daarmee het eerste Europese land dat een dergelijk registratiesysteem invoert. De verwachting is dat ook andere landen spoedig volgen met een register met daarin gegevens van operators van onbemande luchtvaartuigen.

Drones moeten in Ierland geregistreerd worden door personen van 16 jaar en ouder. Net als in de VS gaat de Ierse luchtvaartautoriteit IAA een kleine vergoeding vragen voor de registratie, maar om de drempel zo laag mogelijk te houden is aanmelding de eerste maand gratis.

Het systeem is van toepassing op alle onbemande fixed wing-toestellen en single- en multirotors die meer wegen dan 1 kilogram, dus ook modelvliegtuigjes en de wat grotere speelgoedhelikopters. De registratie moet ervoor zorgen dat in geval van een crash of ongeval met een drone snel duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het apparaat.

Volgens de Ierse minister van transport Paschal Donohoe moet de verplichte registratie ervoor zorgen dat de Ierse drone-sector op een gezonde manier verder kan groeien. “Door de proactieve houding van de IAA loopt Ierland nu voorop als het gaat om het accomoderen van industrie op het gebied van onbemande luchtvaart”, zei Donohoe tegen de Irish Examiner.

Vergelijkbare regelgeving
Net als in Nederland mogen dronebezitters niet hoger vliegen dan 120 meter en het toestel te allen tijde in het zicht houden. Daarnaast is het verboden om boven bebouwd gebied en boven groepen mensen te vliegen. Ook moeten drones uit de buurt blijven van vliegvelden en gevoelige locaties zoals gevangenissen en militaire installaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier