Pro

DNV GL zet drone in voor inspectie van scheepsrompen

Inspecteurs van de maritieme tak van classificatiemaatschappij DNV GL hebben voor het eerst een drone ingezet om twee rompen van zeeschepen te inspecteren. Dankzij het gebruik van UAVs kunnen inspecties sneller, veiliger en goedkoper worden uitgevoerd. Zo hoeven er geen steigers meer gebouwd te worden om goed bij alle te inspecteren delen te kunnen komen.

Veel potentie

Volgens een woordvoerder van DNV GL Maritime zit er veel potentie in het uitvoeren van inspecties met onbemande luchtvaartuigen. “Drones met camera’s zijn nu veel overal verkrijgbaar en bovendien betaalbaar. Door ze te gebruiken voor het uitvoeren van een eerste inspectie kunnen we snel plekken identificeren die nadere inspectie nodig hebben.

Tijdens de inspectie worden camerabeelden gemaakt door de drone live gestreamd naar een inspecteur. De videobeelden worden ook opgenomen voor latere naslagdoeleinden. De drone is voorzien van een felle lamp, zodat ook donkere delen goed bekeken kunnen worden. De beelden die zodoende gemaakt worden zijn goed genoeg voor een eerste controle. Mocht er schade opgemerkt worden, dan kan er altijd nog nader onderzoek uitgevoerd worden.

Aangepaste DJI Phantom

Voor het uitvoeren van de inspectievluchten wordt gebruik gemaakt van een aangepaste versie van een DJI Phantom quadcopter. Aangezien er sprake kan zijn van explosiegevaar wordt er voor iedere inspectie een risico-analyse opgesteld. Later wordt er mogelijk gebruik gemaakt van een drone die specifiek voor dit doel is ontwikkeld. Ook werkt DNV GL aan algemene richtlijnen met betrekking tot het gebruik van UAVs voor inspectiedoeleinden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier