AchtergrondMarktProRegelgeving

Wat kunnen we in 2016 verwachten op het gebied van drones en hun toepassingen?

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat is een goed moment om eens stil te staan bij de vraag wat we in 2016 kunnen verwachten, als het gaat om de ontwikkelingen op het gebied van drones en de toepassingen ervan. Wiebe de Jager van Dronewatch keek in zijn glazen bol en zette een aantal trends en verwachtingen op een rijtje.

Regelgeving en registratie
Sowieso wordt 2016 een jaar van veranderende regelgeving op het gebied van drones. In Nederland wordt hoogstwaarschijnlijk begin van het jaar al een nieuwe categorie ‘mini-drones‘ ingevoerd, die het commercieel gebruik van toestellen tussen de 1 en 4 kilo mogelijk moet maken zonder dat men hoeft te voldoen aan de strenge eisen zoals die nu gelden voor professionals. Naar verwachting moeten operators die met een mini-drone willen vliegen wel iets van een opleiding en examen doorlopen. Maar wat precies de voorwaarden, eisen en kosten worden is nog niet bekend.

Voor particuliere dronevliegers blijft voorlopig de Regeling modelvliegen van kracht, maar ook daar komt op termijn verandering in. Die regeling gaat echt weer voor de reguliere modelvliegers gelden, voor de wat grotere hobbydrones komt er waarschijnlijk ook iets van een registratie- of certificaatverplichting die gelijkenissen vertoont met de regeling voor commerciële mini-drones.

Of er in 2016 al een nationaal droneregister komt is nog even de vraag. Het zal wel die kant opgaan, maar of het ministerie van Infrastructuur en Milieu zo’n systeem komend jaar al wil (en kan) invoeren is nog even de vraag. Het eerste EU-land dat zo’n registratie heeft ingevoerd is Ierland, wellicht dat andere Europese landen eerst de kat uit de boom kijken en afwachten hoe het daar gaat.

Obstakeldetectie
Het automatisch detecteren (en vermijden) van obstakels staat hoog op het prioriteitenlijstje van veel dronefabrikanten. Veel dronecrashes zijn immers het gevolg van pilot error, en dan is het wel zo handig als een drone zelf actie kan ondernemen om een botsing te vermijden. Er zijn al experimentele platformen zoals de Matrice 100 van DJI leverbaar die beschikken over obstakeldetectie en uitwijksystemen, maar mijn verwachting is dat deze technologie komend jaar ook beschikbaar komt in consumentendrones.

CSAIL drone met uitwijksysteem

Nieuwe spelers en faillissementen
Komend jaar zal ook een jaar worden waarin enkele grote partijen toe zullen treden tot de dronemarkt. Denk aan een bedrijf als GoPro, maar er zullen ook andere elektronicagiganten zijn die wel een graantje willen meepikken van de snel groeiende vraag naar drones. Tegelijkertijd zullen er ook partijen van het speelveld verdwijnen. De dronemarkt wordt snel volwassen, en dat betekent ook dat er onvermijdelijk een shake out zal volgen, waarbij minder kansrijke partijen het veld moeten ruimen. Daarbij denk ik met name aan veel bedrijfjes die middels crowdfunding veel geld op hebben gehaald, maar er achter komen dat het op de markt brengen van een drone toch niet zo eenvoudig is als gedacht.

GoPro drone gaat 'Karma' heten

Lichtere en goedkopere drones
Dankzij ontwikkelingen op het gebied van goedkope flight controllers en sensoren zullen drones kleiner en lichter worden. Ook zullen er fabrikanten zijn die het voorbeeld van Parrot volgen, door de camera niet meer op een gimbal te monteren, maar de beelden softwarematig te stabiliseren. Daardoor zullen er veel drones verschijnen die minder dan een kilo wegen, maar toch heel interessante specificaties en vliegtijden bieden. Ook op het gebied van bediening zullen er innovaties getoond worden, waardoor de traditionele remote control in sommige gevallen niet of amper meer nodig is. Het wordt op dit gebied interessant om te volgen wat er tijdens de CES 2016 allemaal wordt aangekondigd.

BN-LH508_bebop__G_20151117032729

Meer professionele toepassingen
Ook in 2016 zullen er weer veel nieuwe toepassingen bedacht worden voor drones. Veel hiervan is experimenteel, maar een aantal professionele toepassingen zal meer mainstream worden. Denk aan het uitvoeren van inspecties, het gebruik van drones voor landbouwtoepassingen, het inzetten van drones tijdens calamiteiten door politie en brandweer, et cetera. Volg Dronewatch Pro om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit vlak.

Drone-inspectie-DNV-GL

Drone delivery
Wederom zullen er in 2016 veel berichten verschijnen over pakketbezorging middels drones, ofwel drone delivery. We verwachten niet dat partijen als Amazon komend jaar daadwerkelijk UAVs zullen inzetten voor het afleveren van bestellingen, want daarvoor moet er nog teveel gebeuren op het vlak van regelgeving. Ik verwacht wel een aantal veelbelovende pilotprojecten, op allerlei afgelegen locaties.

FPV Racing breekt door
Een geheel andere toepassing van drones is het zogenaamde FPV Racing, iets waar we onlangs nog uitgebreid aandacht aan besteedden. In mei vind in Utrecht het Open European Championship Indoor FPV Racing plaats tijdens de Campus Party Europe. Mede door dat soort events zal het racen met drones meer bekendheid verwerven en aan populariteit toenemen.

Besluit tot oprichting van een ‘Drone Valley’
Of het nu Valkenburg word, vliegveld Twenthe of toch Woensdrecht: op een goed moment zal de politiek hopelijk inzien dat de dronesector flinke economische kansen met zich meebrengt voor Nederland en daarom het besluit nemen om vol in te zetten op de ontwikkeling van een ‘Drone Valley‘. Inmiddels mag het NLR al testen met UAVs uitvoeren nabij vliegveld Lelystad, dus er zijn al ontwikkelingen in deze richting.

Aviolanda

Luchtfoto’s en -films gaan mainstream
In 2015 kon je de media nog halen met een aardig dronefilmpje, maar naarmate drones alomtegenwoordig worden, zal ook het kaf van het koren worden gescheiden als het gaat om kwaliteit van foto’s en video’s. Dronefilmpjes zullen meer en meer een verhaal moeten vertellen, voorzien zijn van een goede soundtrack en ook grondopnamen of timelapse beelden moeten bevatten, wil het grote publiek er nog warm voor lopen. De lat komt steeds hoger te liggen, zoals deze recente overzichten van mooiste dronefoto’s en dronevideo’s van 2015 bewijzen.

Eerste serieuze ongeluk
Er waren in 2015 al een paar incidenten met drones, en door het toenemend gebruik van drones zal de kans op een ongelukken helaas verder toenemen. Het is een kwestie van tijd dat er een keer een drone op een rijdende auto, of erger nog, op iemands hoofd belandt. Dat zal een flinke discussie teweeg brengen over de sociale en maatschappelijke wenselijkheid van drones, en ook verzekeraars zullen zich nog eens achter de oren krabben als het gaat om aansprakelijkheid en polisvoorwaarden.

Schade veroorzaakt door een drone: wie is aansprakelijk?

Conclusie
Al met al wordt 2016 weer een bijzonder spannend jaar, als het gaat om drones en de verdere ontwikkeling van de dronemarkt. Natuurlijk blijf je via Dronewatch optimaal op de hoogte van de ontwikkelingen. Zelf ga in komend jaar in ieder geval mijn UAV Operator License halen, om ook professioneel te mogen vliegen met drones. En verder staan er weer heel wat reviews, dronevideo’s, winacties en reportages op het programma!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier