Skikampioen op haar na geraakt door vallende drone

De Oostenrijkse skikampioen Marcel Hirscher is gisteravond op een haar na geraakt door een neerstotende drone, terwijl hij bezig was met een afdaling tijdens de wereldbekerslalom in het Italiaanse Madonna di Campiglio. De cameradrone viel net achter Hirscher in stukken uit elkaar op de piste, die niets merkte van het incident en uiteindelijk tweede werd.

 

De betreffende cameradrone – een professioneel ogende quadcopter van een nog niet nader geïdentificeerd merk – werd gebruikt voor de live televisieregistratie van het evenement. Gezien de klap waarmee het toestel neerkomt lijkt het erop dat deze van een vrij grote hoogte naar beneden kwam, en de motoren volledig uitgevallen waren.

Ondanks het feit dat Hirscher een helm droeg had het incident heel vervelend kunnen aflopen, als de alpineskiër het gevaarte op zijn hoofd had gekregen. Voor het idee: de kinetische energie van een object van 5 kilo dat van een hoogte van 30 meter naar beneden (luchtweerstand niet meegerekend) valt is bijna 1500 joule. Dat is ca. 30x zoveel als wat een industriële veiligheidshelm die beschermt tegen schedelbreuk kan verwerken. Wellicht vloog de drone op een lagere hoogte en werd deze tijdens zijn val iets afgeremd, maar ook dan komt een apparaat met dit gewicht nog gevaarlijk hard neer.

Hirscher zelf neemt het incident luchtig op. Nadien deelde hij een foto van de crash op Instagram, met daarbij de opmerking “Heavy air traffic in Italy”.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Skikampioen op haar na geraakt door vallende drone

  • 23 december 2015 om 08:57
    Permalink

    Mijn drone is zo ook al eens naar beneden gekomen, spontaan uit gevallen, gelukkig ook geen persoonlijke ongelukken, wel kon de fabrikant uit de Black box halen dat het een software fout was geweest, het blijft een prachtige hobby maar wel met een risico. ..

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier