NieuwsPro

Belgische politiedrone haalt snelheden tot 135 km/uur

De nationale politie in België krijgt de beschikking over een drone die topsnelheden van 135 km/uur behaalt. Dat meldt VTM. Het toestel zal ingezet worden om vanuit de lucht assistentie te verlenen na grote verkeersongevallen. Ook wil de politie de drone inzetten om toezicht te houden tijdens evenementen en voor het uitvoeren van zoekacties naar vermiste personen.

Volgens een woordvoerder van de politie is een drone veel sneller en goedkoper in te zetten dan een politiehelikopter. De drone in kwestie, een multirotor in X8 configuratie, kan volgens de zegsman een topsnelheid bereiken van 135 kilometer per uur. Voor het opnemen van videobeelden is de camera gemonteerd aan een gimbal die 360 graden rond kan draaien.

Aanvankelijk zijn er twee operators opgeleid om de drone te bedienen. Volgend jaar wordt het takenpakket van het drone-team uitgebreid, en zullen er nog twee extra drones worden aangeschaft. Die zullen dan ingezet worden door het onderdeel Speciale Eenheden en door het onderzoeksteam van de gerechtelijke politie te Brussel.

Belgische-politiedrone-video

Juridisch kader
Er wordt nog gewerkt aan een apart juridisch kader voor de inzet van de politiedrones. Momenteel zijn de drones niet geboden aan de regelgeving zoals die gelden voor hobbyisten en professionals.  De Belgische drone-regelgeving wordt naar verwachting in het voorjaar van 2016 ingevoerd, met enige vertraging dus.

België is niet het eerste land dat drones aanschaft om dure helikoptervluchten deels overbodig te maken. In de UK is er inmiddels ook flink geëxperimenteerd met drones. Die bleken in de praktijk echter lang niet altijd inzetbaar te zijn, zoals tijdens slechte weersomstandigheden. De Britse agenten noemden het drone-project zelfs ‘weggegooid geld’. De drone van de Belgen zou wel inzetbaar moeten zijn met regen en wind.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier