AchtergrondPro

‘Drone die neerstortte op skipiste expres omlaag gehaald’

Langzaam komen er meer details naar buiten rond het bizarre incident van afgelopen dinsdag, waarbij een drone van een televisieploeg op de skipiste crashte waar op dat moment skiër Marcel Hirscher naar beneden kwam. Zo blijkt na onderzoek van het tv-station dat de bestuurder de drone uit voorzorg liet crashen, nadat de bediening haperde.

De drone werd ingezet om vanuit de lucht tv-beelden te maken van de wereldbekerslalom. Er ging echter iets mis, waardoor het toestel als een baksteen naar beneden zeilde en de skikampioen op een haar na raakte. Aanvankelijk reageerde Hirscher nogal luchtig op het incident, maar nadat hij de beelden van de crash terug had gezien moest hij bekennen dat hij er niet aan moest denken wat er had kunnen gebeuren.

 

De bestuurder van de drone heeft inmiddels verklaard dat er een storing optrad met de besturing van de UAV, waarna hij het toestel uit voorzorg lager liet vliegen en daarna liet crashen. De operator zegt hierbij ‘volgens de veiligheidsvoorschriften’ te hebben gehandeld.

Het is zeker mogelijk dat het radiosignaal voor de bediening van een drone of voor het doorsturen van beelden naar de grond wordt verstoord. Maar moderne drones beschikken over de mogelijkheid om terug te keren naar het punt van opstijgen (return to home) als het signaal wegvalt. Per land gelden er echter andere voorschriften met betrekking tot de uit te voeren handelingen in geval van problemen met de controle.

Volgens Parcival Hofland (Dutch Drone Academy) is het zeker niet ongebruikelijk tijdens een professionele opdracht dat men een drone bewust laat ‘crashen’. “Sterker nog, daar wordt van te voren zelfs een veilige plek voor bepaald. Dat het pal achter een sporter plaatsvindt, kan nooit de bedoeling zijn geweest. De drone had daar nooit mogen zijn en kwam ook niet zijwaarts aanvliegen, waardoor een afwijking van het vluchtplan nog uit te leggen was geweest.”

Het bedrijf dat in opdracht van de internationale skifederatie FIS de live televisieregistratie van het evenement verzorgde, Infront Sports & Media, heeft zich bovendien niet aan de opdracht gehouden. “De drone had nooit direct boven de piste mogen vliegen. De operator moest met de drone naast het parcours blijven,” zei een woordvoerder tegen de NY Times.

De skifederatie is hevig geschrokken van het incident, en heeft het gebruik van drones om skiwedstrijden vast te leggen tot nader order verboden.

Update 10:28: reactie Parcival Hofland toegevoegd en alinea over wat te doen bij signaalverlies aangepast

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “‘Drone die neerstortte op skipiste expres omlaag gehaald’

 • De volgende keer minimaal 50 meter vanaf de baan filmen bij een chrash kunnen de deelnemers dan bijna nooit geraakt worden. Een tweede afstandbediening kan eventueel ingezet worden om het toestel alsnog veilig voort te laten bewegen.
  Oppassen voor saboteurs die alles in de vernieling willen laten gebeuren.
  Ben ik ook slachtoffer ooit van geweest.

  Beantwoorden
 • Marnix Verschraegen

  Is sabotage daar ben ik zeker van, der zijn genoeg veiligheidssystemen op deze UAV.
  En der zijn ook genoeg drone haters in de wereld, die zullen nu in hun handen wrijven.
  En de federatie die voorlopig drone vluchten verbieden, geen probleem met een helicopter gaat het ook wel, natuurlijk zal de opname duurder worden dan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier