BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Drone die neerstortte op skipiste expres omlaag gehaald’

Langzaam komen er meer details naar buiten rond het bizarre incident van afgelopen dinsdag, waarbij een drone van een televisieploeg op de skipiste crashte waar op dat moment skiër Marcel Hirscher naar beneden kwam. Zo blijkt na onderzoek van het tv-station dat de bestuurder de drone uit voorzorg liet crashen, nadat de bediening haperde.

De drone werd ingezet om vanuit de lucht tv-beelden te maken van de wereldbekerslalom. Er ging echter iets mis, waardoor het toestel als een baksteen naar beneden zeilde en de skikampioen op een haar na raakte. Aanvankelijk reageerde Hirscher nogal luchtig op het incident, maar nadat hij de beelden van de crash terug had gezien moest hij bekennen dat hij er niet aan moest denken wat er had kunnen gebeuren.

 

De bestuurder van de drone heeft inmiddels verklaard dat er een storing optrad met de besturing van de UAV, waarna hij het toestel uit voorzorg lager liet vliegen en daarna liet crashen. De operator zegt hierbij ‘volgens de veiligheidsvoorschriften’ te hebben gehandeld.

Het is zeker mogelijk dat het radiosignaal voor de bediening van een drone of voor het doorsturen van beelden naar de grond wordt verstoord. Maar moderne drones beschikken over de mogelijkheid om terug te keren naar het punt van opstijgen (return to home) als het signaal wegvalt. Per land gelden er echter andere voorschriften met betrekking tot de uit te voeren handelingen in geval van problemen met de controle.

Volgens Parcival Hofland (Dutch Drone Academy) is het zeker niet ongebruikelijk tijdens een professionele opdracht dat men een drone bewust laat ‘crashen’. “Sterker nog, daar wordt van te voren zelfs een veilige plek voor bepaald. Dat het pal achter een sporter plaatsvindt, kan nooit de bedoeling zijn geweest. De drone had daar nooit mogen zijn en kwam ook niet zijwaarts aanvliegen, waardoor een afwijking van het vluchtplan nog uit te leggen was geweest.”

Het bedrijf dat in opdracht van de internationale skifederatie FIS de live televisieregistratie van het evenement verzorgde, Infront Sports & Media, heeft zich bovendien niet aan de opdracht gehouden. “De drone had nooit direct boven de piste mogen vliegen. De operator moest met de drone naast het parcours blijven,” zei een woordvoerder tegen de NY Times.

De skifederatie is hevig geschrokken van het incident, en heeft het gebruik van drones om skiwedstrijden vast te leggen tot nader order verboden.

Update 10:28: reactie Parcival Hofland toegevoegd en alinea over wat te doen bij signaalverlies aangepast

DroneLand ROC-light

2 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.