BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Drones steeds vaker taboe bij Duitse kastelen en paleizen

Steeds vaker worden er drones gesignaleerd bij de vele kastelen en paleizen die Duitsland rijk is. Maar net als eerder bij de selfiestick het geval was beginnen drones een irritatiefactor te worden voor andere bezoekers van de toeristische trekpleisters. Steeds meer beheerders van populaire Duitse erfgoedlocaties vaardigen daarom een verbod op het gebruik van drones af.

“Aanvankelijk ging het vooral om techniekstudenten die hier hun drones kwamen uitproberen, maar steeds vaker krijgen we ook verzoeken van hobbypiloten die met hun drone opnamen willen komen maken”, vertelt Wilhelm Schulte van Schloss Nordkirchen in Münsterland aan The Local.

Verbod op drones na crash
Nadat er een drone gecrasht was bij Slot Sanssouci in Potsdam besloot de stichting die de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn beheert om een verbod in te stellen op het vliegen met drones bij de door hen beheerde locaties. “Er kwamen steeds meer verzoeken binnen. Vaak gaat het dan om filmpjes die op internet worden gezet. Voor wetenschappelijke en journalistieke dronevluchten maken we nog wel een uitzondering.”

De vraag is echter of een dergelijke stichting wel het recht heeft om een algeheel verbod op drones af te vaardigen. “Het luchtruim behoort niet toe aan de eigenaar van de grond”, zegt Elmar Giemulla, expert op het gebied van luchtrecht aan de Technische Universiteit van Berlijn. “Maar als er gevaar is voor beschadiging van gebouwen of de veiligheid van bezoekers in het geding is, dan is een verbod wel rechtsgeldig.”

Inmiddels heeft het bestuur van de regio Beieren een verbod uitgevaardigd op het vliegen met een drone over historisch erfgoed. De vrijstaat Saksen overweegt zelfs een totaalverbod op drones.

One Response

Leave a Reply

Powervision Powerray
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.