Review

Yuneec Typhoon Q500 4K (video)review

Nadat we al drie quadcopters van DJI en de Bebop Drone van Parrot aan de tand hebben gevoeld wordt het hoog tijd om eens te kijken naar een drone van Yuneec, een partij die al enige tijd aan de weg timmert met quadcopters in het middensegment cameradrones, naast een octocopter voor de professionele gebruikers. In deze review nemen we de Typhoon Q500 4K onder de loep (adviesprijs voor de uitgebreide versie: € 1.399, maar sommige winkels bieden de set aan voor  € 1.299), een toestel waarvan de camera – de naam zegt het al – kan filmen in 4K-resolutie.

Voor het eerst hebben we ook een videoreview gemaakt. Deze kun je hierboven bekijken. Maar we hebben onze bevindingen ook opgeschreven en hieronder neergezet, zodat je op alle fronten een goede indruk kunt krijgen van het toestel.

Geen nieuwkomer
Net als DJI is Yuneec (spreek uit: unique) International een dronefabrikant die gevestigd is in China. Het bedrijf heeft haar roots in de wereld van radiografisch bestuurde modelvliegtuigjes. Het is dus niet verwonderlijk dat het bedrijf in de ontwikkeling en productie van drones is gegaan, gezien de snelle groei in dit segment en de ervaring van Yuneec als het gaat om op afstand bestuurbare luchtvaartuigen.

Vorig jaar al besteedden we op Dronewatch aandacht aan de eerste Q500 quadcopter van Yuneec, en bestempelden het apparaat toen als een ‘interessant alternatief voor de DJI Phantom 2 Vision+’. Met name het relatief lage prijskaartje en het feit dat er een display in de zender was verwerkt sprak ons aan. Inmiddels is de Q500 een aantal revisies verder. De laatste versie van de quadcopter heeft het predikaat ‘4K’ gekregen, om aan te geven dat het toestel kan filmen in Ultra HD. Hoog tijd om eens te kijken wat deze drone in zijn mars heeft.

Eerste indruk
Het was wel even schrikken toen de postbode aanbelde met het pakket waarin de Q500 4K werd geleverd: zo groot en zwaar hebben we ze nog niet binnengekregen. Bij het uitpakken van de doos wordt al snel duidelijk waarom het pakket zo massief aandoet: de Q500 4K wordt immers compleet geleverd met een stevige aluminium flight case. Wel zo handig als je op reis gaat met je drone, dan is deze goed beschermd. Klein is de koffer niet: deze meet 46x46x31 cm en weegt inclusief inhoud een kleine 9 kilo. Niet echt een koffer om langdurig mee rond te lopen.

Zelfs onze kat is onder de indruk
Zelfs onze kat is onder de indruk

Bij het openen van de koffer zijn we toch wel even onder de indruk: de Q500 de grootste quadcopter die we tot nu toe in dit segment hebben gezien. De drone is niet alleen groot, maar oogt ook robuust. Heel wat anders dan de Phantom in ieder geval, en totaal niet te vergelijken met de Bebop Drone van Parrot. Werkelijk alles is groter aan de Q500, dus ook het landingsgestel en de camera-unit. In auto-terminologie: de Bebop is een Fiatje 500, de Phantom is de middenklasser en de Q500 is de Volvo van het stel.

Het design van de Q500 doet tamelijk Star Wars-achtig aan, met donkere kunststof onderdelen. Heel wat anders dan de ronde witte vormen van de Phantom. De Q500 oogt wat aggresiever, en dwingt zeker meer respect af dan de Phantom. Of je de quadcopter mooi vindt, is een kwestie van smaak. Ons spreekt vooral de degelijke constructie aan. Als je deze drone wat te hard aan de grond zet, dan hoeft dat niet per se een probleem te zijn.

De Q500 is heel wat groter dan de Phantom
De Q500 is heel wat groter dan de Phantom

Veel accessoires
Wat in positieve zin opvalt is de hoeveelheid extra’s die worden meegeleverd. Zo zitten er 2 vluchtaccu’s in de set, een snoertje om de accu’s ook in de auto te kunnen opladen, een setje reservepropellers, een neck strap, 16 GB mini-SD card, zonnekap voor op de remote, en een extra interessante accessoire: de SteadyGrip. Het idee is dat je de camera/gimbal-combinatie op deze handgreep kunt bevestigen om zodoende ook vanuit de hand elektronisch gestabiliseerde opnamen te kunnen maken. Dat je met zo’n tool leuke beelden kunt maken werd al duidelijk uit deze video.

De Q500 4K wordt geleverd met flink wat accessoires
De Typhoon Q500 4K wordt geleverd met flink wat accessoires

De ST10+ remote control is ook het vermelden waard. Deze is namelijk voorzien van een ingebouwd lcd-scherm, waarop je de camerabeelden en de instellingen plus telemetrie kunt zien. Best handig dat dit scherm in de remote zit ingebouwd, je hoeft dus geen smartphone op de controller te zetten zoals bij de DJI Phantom het geval is. Dat scheelt weer gehannes met kabeltjes of wifi verbindingen, en het is ook weer een apparaat minder om op te laden. Je kunt in ieder geval sneller de lucht in, je hoeft alleen maar de drone en de controller in te schakelen.

De remote control start snel op als je deze inschakelt. Aan de menu’s is te zien dat Yuneec heeft gekozen voor Android als operating system. Het scherm is verwerkt in de onderzijde van de controller, dus je zult tijdens het vliegen wat verder naar beneden moeten kijken om de actuele toestelinformatie en first person view camerabeelden te zien. Het scherm heeft geen bijzonder hoge resolutie, dus verwacht niet de beelden van de camera in volle glorie te kunnen bekijken.

De CGO3 4K camera kan - inclusief gimbal - eenvoudig verwijderd worden
De CGO3 4K camera kan – inclusief gimbal – eenvoudig verwijderd worden

De CGO3-camera kan inclusief gimbal eenvoudig van de drone afgeschoven worden (wel even opletten dat je eerst het snoertje losmaakt). Dat is niet alleen handig met het oog op herstelwerkzaamheden na een crash. Dankzij deze modulaire opbouw kun je de camera dus ook snel op de meegeleverde SteadyGrip monteren. Fotograferen doet de CGO3 in 12 megapixels, filmen kun je in een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels (Ultra HD), bij 30 frames per seconde. In lagere resoluties kun je ook met hogere framerates filmen, tot een indrukwekkende 120 fps in HD 1080p.

Eerste keer vliegen
Onze testvlucht vond plaats boven een mooi, verlaten stukje Nederland: de polder Arkemheen bij Nijkerk, één van de oudste polders van Nederland. De polder werd tot 1983 drooggehouden door het stoomgemaal ‘Hertog Reijnout’, een fotogeniek gebouw dat ook vanuit de lucht de moeite van het bekijken waard is. De vluchtvoorbereiding bestaat zoals altijd uit het volledig opladen van alle accu’s, zowel die van de drone zelf als die van de remote control. De weersomstandigheden zijn prima, op een vrij stevig windje uitgezonderd: check. Even het elektronisch kompas van de drone kalibreren (een wat uitgebreide procedure dan bij de Phantom): check.

Na het inschakelen krijgt de remote control vrij snel verbinding met het toestel, en zie je de first person view-beelden van de camera, alsook batterijstatus (uitgedrukt in voltage), telemetrie en GPS ontvangst. De propellers inschakelen gaat met een rode knop die speciaal voor dit doel is aangebracht. Het toestel blijft na het opstijgen redelijk op zijn plek hangen, dankzij de GPS. Er is geen op de grond gerichte camera die voor verdere stabilisatie zorgt.

Yuneec-Q500-in-volle-vlucht

De Q500 kent drie verschillende vluchtmodi: Smart, Angle en Home. De beginnende gebruiker zal misschien willen kiezen voor Smart, want dan komt de quadcopter altijd naar je toe vliegen als je de rechterstick naar je toebeweegt. In deze modus zijn ook functies als ‘Follow Me’ beschikbaar, waarbij de drone je volgt als je je verplaatst. Ik koos voor Angle, waarbij de stand van de neus van het toestel bepaalt wat er gebeurt als je de rechterstick naar voren of zijwaarts beweegt. In de Home-modus komt het toestel automatisch en in rechte lijn terugvliegen naar het punt van opstijgen. Let wel op mogelijke obstakels, want die ‘ziet’ de Q500 niet.

Besturing en reactiesnelheid gimbal 
De drone reageert nogal beheerst op stuurcommando’s. Nu zit er op de remote control een schuifje waarmee je de reactiesnelheid traploos kunt variëren, van langzaam (schildpad) tot snel (haas). Maar zelfs in de haas-modus voelt de quadcopter een beetje sloom aan, zeker vergeleken met de bijzonder pittig reagerende Phantom. Ik vind dit niet per se een nadeel: zeker voor het maken van videobeelden heb ik liever dat de drone lekker beheerst vliegt. Maar snel even van locatie wisselen is er niet bij, je moet echt de tijd nemen om een traject af te leggen. Ook stopt de drone niet meteen als je de rechterstick loslaat, hij moet echt even tot stilstand komen.

Over langzaam gesproken: ook de gimbal reageert met enige vertraging op het omlaag- en omhoogbewegen van het hendeltje op de zender dat de stand van de camera regelt. Je bent geneigd om de hendel wat verder te draaien als je denkt dat er niets gebeurt, maar dan blijkt dat er sprake is van wat vertraging en draait de camera te ver door. Misschien een kwestie van wennen, maar heel direct is het niet.

Zijwindgevoelig
Helaas is de Q500 behoorlijk zijwindgevoelig. Onze testvlucht vond plaats bij ongeveer windkracht 4. Een stevig briesje, dat wel. Op zich heeft de Q500 geen enkel probleem met deze windsnelheid, maar bij het maken van cirkelbewegingen merk je dat het toestel moeite heeft met het corrigeren van zijwind. Als de wind vat krijgt op het toestel dan draait de drone ineens weg, waardoor een mooie cameramove waardeloos wordt. Dit zie je aan het eind van onderstaand videofragment gebeuren.

Een ander nadeel is het feit dat het objectief door de grote beeldhoek van 115 graden een lichte fisheye-vertekening vertoont (ondanks het feit dat Yuneec spreekt over een ‘no-distortion lens’). Nu kun je dat achteraf wel corrigeren met behulp van speciale software of plugins, maar dat is toch weer een extra handeling die je workflow vertraagt. Vervelender is het feit dat de remote control geen knoppen heeft om de belichtingscompensatie snel aan te passen, zoals bij de Phantom 3 Professional wel het geval is. Je moet deze settings via het scherm aanpassen, wat minder snel werkt.

De beeldkwaliteit van de camera is verder in orde, alleen zie je aan de randen enige onscherpte optreden. Verder zou ik aanraden om de kleurinstelling bij jpg opnamen op ‘neutral’ te zetten, anders krijg je iets te onnatuurlijke kleuren naar mijn smaak. Via de ‘Pro’ stand kun je nog meer settings aanpassen, zoals witbalans, belichtingscompensatie, etc. Ook kun je in de Pro-modus ervoor kiezen om in raw te fotograferen. Door de grote beeldhoek van de camera krijg je regelmatig propellers en delen van het onderstel in beeld, houd hier rekening mee tijdens de verdere bewerking van je foto’s en video’s.

Tijdens de eerste testvlucht lukte het op een gegeven moment niet om foto’s te maken. Ik kreeg bij het afdrukken een nogal onduidelijke foutmelding op het scherm te zien. Even switchen van filmmodus (van HD 1080p naar 4K) loste dit probleem gelukkig op.

De foto's en video's tonen een lichte fisheye-vertekening (klik voor groot)
De foto’s en video’s tonen een lichte fisheye-vertekening (klik voor groot)

Resterende vliegtijd
Ondanks het flinke formaat van de Q500 blijft deze toch lekker lang vliegen op een acculading: minstens 20 minuten per accu. Tijdens het vliegen zie je echter niet hoe lang je nog in de lucht kunt blijven. De accucapaciteit wordt door middel van een voltage aangegeven, en zodra de accuspanning te laag wordt krijg je een melding dat je maar beter kunt gaan landen, maar je hebt voor die tijd eigenlijk geen idee hoe lang je nog te gaan hebt. Het ontbreken van een resterende vliegtijdindicator is echt een minpunt. Een pluspunt is dat de remote control middels een vibratie aangeeft dat het écht tijd wordt om snel te landen. Maar zover kun je het maar beter niet laten komen.

Eenmaal geland wilde ik de SteadyGrip wel eens uitproberen. Maar wat ik ook probeerde, ik kreeg de SteadyGrip niet aan de praat. Normaal gesproken moet je deze via wifi koppelen aan je smartphone, zodat je deze als zoeker kunt gebruiken. Een wifi verbinding opzetten met mijn iPhone 6s lukte wel, maar de CGO3-app van Yuneec vertikte het om de camera te detecteren. Eenmaal thuisgekomen las ik op verschillende fora dat ik niet de enige ben met dit probleem.

Yuneec-Q500-Arkemheen

Conclusie
De Yuneec Q500 4K valt in positieve zin op door de hoeveelheid accessoires die meegeleverd worden, waarvan de stevige koffer, de tweede accu en de SteadyGrip meer dan welkom zijn. Het is een degelijk apparaat, dat minder fragiel aanvoelt als de grote concurrent, de Phantom 3. Maar door zijn flinke omvang is de drone minder makkelijk te transporteren, iets om zeker in te calculeren als je vaak met je quadcopter op reis gaat. Daarnaast is de drone door zijn omvang nogal gevoelig voor zijwind.

De prestaties van zowel drone als camera zijn heel acceptabel. De vluchttijd is met ruim 20 minuten prima in orde, en de foto’s en videobeelden zijn van goede kwaliteit. Houd alleen rekening met een geringe fisheye-vervorming en met enige onscherpte aan de randen van het beeld. Het feit dat de ST10+ controller beschikt over een ingebouwd lcd-scherm is ook fijn. Je bent daardoor toch sneller airborne.

yuneec_q500_typhoon_4k_rtf_copter_cgo3_steadygrip

Het is wel jammer dat de SteadyGrip het liet afweten. Deze handheld elektronische stabilisatie is echt een uniek selling point ten opzichte van concurrent DJI, die honderden euro’s vraagt voor de Osmo, een vergelijkbare accessoire. Maar dan moet-ie natuurlijk wel werken. Wellicht is dit alsnog op te lossen met een firmware update, maar het feit dat het systeem niet direct uit doos werkt is een groot minpunt.

Mocht je op zoek zijn naar een 4K cameradrone, dan is de Yuneec Typhoon Q500 4K zeker het overwegen waard. Als het puur om cameraprestaties gaat, dan zou ik een voorkeur uitspreken voor de Phantom 3 Professional van concurrent DJI. Maar wil je in één keer een complete set in huis halen, en spreekt de degelijke constructie van de Q500 je aan, dan is het aanbod van Yuneec een prima koop.

De Yuneec Typhoon Q500 4K is onder andere te koop bij CameraNU.nl. Let wel op dat je de juiste uitvoering kiest.

Specificaties
Afmetingen: 565 x 420 x 210mm
Vluchttijd: tot 25 minuten
Gewicht zonder batterij: 1700 gram
Batterij: 2x 5400mAh 3s 11.1V
Oplader: 3S 11.1V LiPo DC Balancing Smart Charger
Afstandsbediening: ST10+ (2.4 GHz)
Maximale snelheid opstijgen: 2 meter per seconde
Maximale vliegsnelheid: 8 meter per seconde

Camera
Camera: CGO3
Kijkhoek camera: 115 graden
Maximale videoresolutie: 4K met 30fps (UHD)
Fotoresolutie: 12 megapixel
Geheugenkaart: micro SD (4 tot 128 GB)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Yuneec Q500 4K
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Yuneec Typhoon Q500 4K (video)review

 • jean pierre v.beijnen

  mooi interessant stuk.
  helaas geen centjes voor voorlopig. Dan maar hopen dat ik er een win 🙂
  want mn p2 is qua techniek al aardig verouderd als ik het zo lees :-p
  (ps. aanmelden mislukt….was al geregistreerd 🙂 )

  Beantwoorden
 • Rik Devoldere

  Ben in het bezit van de Q500+, zeer tevreden over het toestel en als ik film met de Steady grip gebruik ik gewoon de ST10+ afstandsbediening als scherm, want ben niet in het bezit van een smart phone. Een tip voor Yuneek…maak het scherm met Android bestuuring uitneembaar en verplaatsbaar naar de Steadygrip en dan heb je een echt totaal pakket.

  Beantwoorden
 • Filmen kan in de 4 K resolutie 4096 × 2160 F25/24 en dus niet alleen in UHD.
  Verder is de CGO3 camera, in de nieuwere versie, met glijcontacten uitgevoerd. Een kabel aansluiten hoeft dan niet meer.

  Beantwoorden
 • Bas Berkhuijsen

  Het niet aan de praat krijgen van de steady grip is mij ook overkomen. Na wat zoekwerk ben ik erachter dat de grip alleen werkt met een dual band gsm. In Amerika gebruiken telefoons een andere bandbreedte. Dus mocht je een nieuwe telefoon aanschaffen dan kan je wel op letten of het dus een dual band is. Voor mij was en is het een behoorlijke teleurstelling dat het niet met een software aanpassing te verhelpen is.

  Verder vind ik het fisheye effect toch behoorlijk storend. Zelfs in Photohop moeilijk te verwijderen als het om foto’s gaat. Dus als iemand nog een sugestie voor mij heeft om het fish eye effect te verwijderen dan hoor ik dat graag.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier