Nieuws

Britse politie gaat drone-jammers inzetten tijdens grote evenementen

De Britse politieorganisatie Scotland Yard gaat tijdens grote evenementen stoorzenders inzetten die ongewenste drones op afstand onschadelijk kunnen maken. Dat meldt de Daily Mail. De anti-UAV technologie werd onlangs succesvol getest, tijdens Remembrance Sunday. Volgens Scotland Yard is de apparatuur in staat om drones op een afstand van zo’n 8 kilometer neer te halen.

Stoorzenders

De vrees bestaat dat terroristen op een dag een drone zullen uitrusten met explosieven, om deze vervolgens tijdens een groot evenement het publiek in te sturen. Volgens defensie-experts hebben terroristen van ISIS al uitgedokterd hoeveel explosieven een drone kan vervoeren en is er ook al geëxperimenteerd met ontstekingen die de lading tot ontploffing moeten brengen.

Om te voorkomen dat dergelijke plannen voortijdig verijdeld worden door inlichtingdiensten gaan terroristen mogelijk zelfs zover dat ze hun eigen drones bouwen. Ook zijn er scenario’s denkbaar waarbij potentiële aanslagplegers op de zwarte markt militaire drones kopen. Maar Scotland Yard is niet alleen bezorgd voor drones in de handen van terroristen: ook consumentendrones die dichtbij vliegvelden gesignaleerd worden zouden door het systeem onschadelijk gemaakt kunnen worden.

De stoorzenders die Scotland Yard wil inzetten zijn in staat om ongewenste UAVs op een afstand van maximaal 8 kilometer te detecteren, te traceren en daarna de bediening over te nemen. Het systeem is portable en kost een kleine miljoen euro. Het systeem zou in staat zijn om binnen 15 seconden een drone te detecteren en onschadelijk te maken.

Autonoom vliegende drones

Of het systeem ook in staat is om de controle over te nemen van drones die autonoom vliegen – dus zonder dat de drone bediend wordt via radiosignalen door een operator op de grond – wordt in het artikel niet vermeld. Veel drones hebben de mogelijkheid om zelfstandig een route af te leggen, door middel van vooraf ingeprogrammeerde waypoints.

Een kwaadwillende zou op die manier kunnen voorkomen dat een drone met explosieven door een jammer uit de lucht wordt gehaald, aangezien de drone in zo’n geval niet afhankelijk is van radiosignalen voor het bereiken van zijn bestemming. Maar ook voor dergelijke scenario’s worden tegenmaatregelen ontwikkeld, zoals een vangnetdrone die de Japanse politie in gebruik gaat nemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Britse politie gaat drone-jammers inzetten tijdens grote evenementen

 • Gelukkig is hier over nagedacht, drones die ongecontroleerd uit de lucht vallen zijn niet gevaarlijk….

  Beantwoorden
 • Deze jammers zijn waarschijnlijk sterk genoeg om elk wifi signaal weg te drukken in de buurt….. en technici bij evenementen gebruiken ook vaak wifi voor draadloze verbinding met apparatuur.

  Beantwoorden
 • HansPolderman

  Wifi gaat natuurlijk boven algemene veiligheid, toch Basje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier