Nieuws

Dubai stelt ruim $1 miljoen aan prijzengeld beschikbaar voor internationale drone race

Drone racing is serious business aan het worden, zo blijkt wel uit het feit dat Dubai begin volgend jaar één miljoen dollar aan prijzengeld beschikbaar stelt voor de winnaar van de World Drone Prix, de grootste drone race tot nu toe.

Volgens organisator Mohammed Al Gergawi is Dubai “niet langer een stad die over de toekomst droomt. Het is een stad uit de toekomst.” Door een grootschalige drone race te organiseren wil Al Gergawi die woorden kracht bijzetten. De World Drone Prix (WDP) wordt het grootste FPV Racing event tot nu toe, met de beste dronepiloten van over de hele wereld.

11 maart 2016: Race Day
De kwalificatieronden voor de internationale drone race gaan op 4 januari van start. Deze voorronden worden georganiseerd in verschillende steden wereldwijd. De teams die door de voorronden heen komen worden naar Dubai gevlogen, om op 9 maart een pre-race te houden. Na de grote opening op 10 maart vindt vervolgens op 11 maart de Race Day plaats.

Elk team dient te bestaan uit een piloot, een navigator, pitstopmedewerkers, en een teamleider. Er is uiteindelijk plek voor 15 teams. Naast snelheidswedstrijden is er ook plaats voor freestylen. Het totale prijzengeld bedraagt meer dan een miljoen dollar. Uiteindelijk moet de World Drone Prix uitgroeien tot een internationale drone racing federation, die wereldwijd FPV Racing evenementen organiseert.

Over FPV Racing
Drone racing, ook wel FPV Racing genoemd, is een sport waarbij dronepiloten hun (doorgaans zelfgebouwde) quadcopters zo snel mogelijk langs een bepaalde parcours sturen. Ze maken daarbij gebruik van videobrillen of virtual reality headsets om het beeld dat een camera aan de voorzijde van de drone registreert te bekijken, alsof ze zelf in het toestel zitten. Vandaar de naam first person view (FPV) Racing.

Naast een zeer goede controle over het toestel beschikken de meeste drone racers ook over veel technische kennis, om zodoende de beste prestaties uit hun quadcopters te halen. In Nederland is FPV Racing ook aan een opmars bezig. Onlangs maakte Wiebe de Jager van Dronewatch deze reportage van een drone race event in een parkeergarage bij de Jaarbeurs, georganiseerd door Formula FPV.

Drones for Good
Sjeik Hamdan bin Mohammed, de voorzitter van het event, verwacht dat het ontwerpen en produceren van race drones uitgroeit tot een industrie met een omzet van vier miljard dollar in 2020. Door een grote drone race in Dubai te organiseren hoopt Hamdan verdere innovatie aan te jagen. Hamdan voegt hieraan toe dat Dubai afgelopen jaar al de Drones for Good Award in het leven riep, eveneens met een prijzengeld van een miljoen dollar. De eerste editie van deze wedstrijd werd gewonnen door de ontwerpers van de Gimball search&rescue drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier