Nieuws

Amerikaans bedrijf wil drones inzetten om lawines op te wekken

Drones kunnen niet alleen helpen om lawineslachtoffers op te sporen, ze kunnen mogelijk ook ingezet worden om gecontroleerd lawines te veroorzaken. Dat is het plan van de Amerikaanse startup Mountain Drones Incorporated, dat drones wil inzetten om explosieven te droppen op plaatsen waar mensen lastig bij kunnen komen.

Dynamiet afleveren

Het idee is dat de drones zeer precies staven dynamiet kunnen afleveren op plekken waar lawinegevaar ontstaat door overhangende sneeuwmassa’s. Door dergelijke massa’s op een gecontroleerde manier naar beneden te laten komen kan voorkomen worden dat er ongelukken gebeuren en wintersporters bedolven raken onder de sneeuw.

Normaal gesproken moeten lawine-experts daarvoor naar soms zeer lastig te bereiken plekken klauteren. Mountain Drones wil in plaats daarvan een zelfgebouwde UAV inzetten, die stevig genoeg is om ook in slechte weersomstandigheden erop uit te kunnen vliegen om de explosieven op de juiste plaatsen aan te brengen en deze tot ontploffing te brengen.

Lawinedrone

Prospect

De drone die het bedrijf ontwikkeld heeft heet Prospect en kan maar liefst 45 minuten in de lucht blijven. Het toestel weegt maar liefst 17,5 kg en is in staat om de helft van zijn eigen gewicht aan dynamiet te tillen. De behuizing is waterproof, en voor optimale zichtbaarheid in slecht weer is de drone voorzien van felle ledverlichting.

Het bedrijf heeft al enkele demonstraties gegeven aan de Telluride Ski Patrol, een reddingsteam dat actief is in de Amerikaanse staat Colorado. Maar alhoewel de technologie klaar lijkt te zijn om ingezet te worden bij lawinegevaar, is het wachten op een aanpassing in de regelgeving: de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) staat namelijk niet toe dat onbemande systemen voorwerpen – laat staan explosieven – laten vallen tijdens een vlucht.

De kans is daardoor groot dat de dynamietdrone pas over een paar jaar ingezet kan worden. Maar tot die tijd  is Mountain Drones niet van plan om passief te gaan zitten afwachten. “We hebben inmiddels al met een half dozijn lawinewachten gesproken en ze zijn allemaal geïnteresseerd.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier