Achtergrond

De 10 meest gelezen artikelen op Dronewatch van 2015

Het jaar is zo goed als voorbij, een mooi moment om eens terug te blikken op 2015. In plaats van een chronologisch overzicht van noemenswaardige nieuwsfeiten en productintroducties hebben we een top 10 gemaakt van de meest gelezen artikelen op Dronewatch van afgelopen jaar. Dit geeft een aardig beeld van wat onze bezoekers zoal interessant vonden. Rest ons je bij deze veel vliegplezier in 2016 toe te wensen, en tot ziens op Dronewatch.nl!

10. Ministerie kondigt regelgeving voor ‘mini-drones’ aan

Eind april kondigde (de inmiddels afgetreden) staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan dat de regelgeving voor het commercieel gebruik van drones per 1 oktober vereenvoudigd zou worden, en dat er een nieuwe categorie ‘mini-drones’ geïntroduceerd zou worden. De deadline van 1 oktober werd echter niet gehaald, en ook de categorie ‘mini-drones’ is er nog niet. Maar het onderwerp leeft flink onder onze bezoekers, vandaar dat het bericht in deze top 10 is gekomen.

Drone regelgeving
De regelgeving voor drones blijft de gemoederen bezig houden

9. DJI Phantom 3 Standard review

Op de negende plek is onze review van de DJI Phantom 3 Standard geëindigd. Deze quadcopter werd in augustus aangekondigd, en in november publiceerden we onze review. De Standard is vooral populair gezien de gunstige prijsstelling, zo rond de 800 euro. Voor dat geld krijg je een ready to fly vliegmachine die kan filmen in 2,7k videoresolutie.

DJI Phantom 3 Standard
DJI Phantom 3 Standard: leuk instapmodel cameradrone met 2,7K camera

8. Negentienjarige Fries bouwt drones op maat

De groeiende vraag naar drones was voor Mark Woortmeijer uit Friesland aanleiding om te beginnen met een webshop waar je op maat gemaakte systemen kunt bestellen. Van kinds af aan was hij al in de weer met RC bootjes en helikoptertjes. Vier jaar geleden bouwde hij zijn eerste drone. Via-via kreeg men lucht van zijn bouwkwaliteiten en inmiddels levert hij drones aan klanten van over de hele wereld. Ons artikel over Mark eindigt op de achtste plek.

Mark Woortmeijer - Custom Drone
Mark Woortmeijer levert via Custom Drone aan klanten wereldwijd

7. Nederlandse app toont waar je wel en niet mag vliegen

Nog meer mooi nieuws van eigen bodem: de aankondiging van Drone PreFlight van Aeret kon dit jaar op veel interesse van onze bezoekers rekenen. Via de webapplicatie kun je eenvoudig zien waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. De interactieve kaart is ook ingesloten op Vliegjedroneveilig.nl. Intussen werkt ontwikkelaar Mark de Haan hard aan verdere functionaliteiten voor de app.

Drone PreFlight
Drone PreFlight toont CTRs en no fly-zones in je omgeving

6. Yuneec komt met drone voor GoPro camera’s

Het nieuws dat dronebouwer Yuneec met een drone op de markt ging komen die bedoeld is voor mensen die graag een GoPro-camera de lucht in willen sturen werd bijzonder goed gelezen. De Q500 Typhoon G beschikt over een gimbal waaraan een GoPro Hero 3 of 4 bevestigd kan worden. Net als de Q500 met ingebouwde camera wordt de Typhoon G met de ST10 remote control geleverd, die over een ingebouwd FPV-display beschikt.

Yuneec Q500 Typhoon G
Yuneec Q500 Typhoon G kan overweg met GoPro’s

5. Introductie Autopilot app voor DJI Phantom

In maart scheven we over de app Autopilot for Phantom, die van een Phantom 2 Vision+ cameradrone een ‘Smart Drone’ maakt, zonder dat je hoeft te investeren in nieuwe hardware. Dankzij de app kan deze (inmiddels flink verouderde) quadcopter automatisch de piloot volgen als deze zich verplaatst. Ook beschikt de app over een ‘Smart Gimbal’ feature zodat de camera tijdens een vlucht altijd op de zender gericht blijft. Helaas voor de ontwikkelaars van de app kondigde DJI niet veel later de Phantom 3 aan, die dergelijke features standaard aanbiedt.

Nieuwe features middels apps
Features van Autopilot for Phantom

4. Al voor 50 euro heb je een cameradrone

Dat je niet per se honderden euro’s hoeft uit te geven aan een drone blijkt wel uit het feit dat je begin dit jaar voor een paar tientjes een eenvoudige quadcopter met camera bij de Kruidvat kon kopen. Ons bericht over de goedkope speelgoeddrone viel in goede aarde en eindigt daardoor op de vierde plek in dit overzicht. Inmiddels koop je dergelijke drones bijna op iedere straathoek.

Kruidvat-drone
Aanbiedingsfolder van de Kruidvat met daarin de Trooper Drone 150

3. Aankondiging Lily Drone

Het was misschien wel de meest opwindende productaankondiging van dit jaar: die van de Lily Drone, een super-selfie drone die je simpelweg in de lucht gooit en daarna als een trouwe hond achter je aan komt om allerlei fantastische actiefilmpjes van je te maken. Helaas werd onlangs bekend dat de lancering van de Lily Drone is uitgesteld tot zomer 2016, als het er überhaupt van komt. Maar hoe dan ook: de aankondiging van de Lily Drone is goed voor plek 3.

Lily Camera drone
Lily Drone: te mooi om waar te zijn?

2. Parrot Bebop review

‘Op papier leuker dan in de lucht’, dat was de conclusie van onze review van de Parrot Bebop. Eigenlijk was de Bebop de enige drone die ons in de praktijk niet zo kon bekoren dit jaar. Desondanks kijken we ernaar uit om opvolger Bebop 2 eens uit te proberen, wellicht dat die de tekortkomingen van versie 1 goed maakt.

Bebop drone net na opstijgen
De Bebop van Parrot viel in de praktijk toch een beetje tegen

1. DJI Phantom 3 Professional review

Op de eerste plaats is onze review van de Phantom 3 Professional geëindigd. De toestellen van DJI zijn nu eenmaal populair, dus is het niet vreemd dat reviews van de drones van dit merk extra goed worden gelezen. De Phantom 3 Professional was bovendien voor veel lezers extra interessant omdat deze als eerste consumentendrone kon filmen in Ultra HD (4K) resolutie.

DJI Phantom 3 Professional review
Phantom 3 Professional: de eerste consumentenquadcopter die kan filmen in 4K
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier