Productnieuws

Qualcomm laat zien hoe slim drones in 2016 gaan worden

Chipmaker Qualcomm kondigde eerder dit jaar een nieuwe chipset aan die speciaal bedoeld is voor gebruik in drones. Dankzij de Snapdragon Flight processor zullen drones niet alleen goedkoper, maar ook slimmer worden. Zo voorziet de Snapdragon Flight onder andere in de mogelijkheid om obstakels te ontwijken en automatisch een 3D voorstelling te maken van de ruimte waarin de drone vliegt.

De nieuwe functies worden gedemonstreerd in onderstaande video. Er komen heel wat interessant klinkende features voorbij, waaronder 4K video, optical flow camera, stereo vision, visual inertial odometry en motion planning. In gewoon Nederlands: drones met de Snapdragon Flight aan boord zullen in staat zijn om diepte te zien en zelf routes uit te stippelen langs obstakels. Ook zal de return to home-functie een stuk slimmer worden dan nu het geval is.

Energiezuinig en goedkoop
Naast de bovengenoemde spannende features zou de Snapdragon Flight bovendien veel energiezuiniger zijn dan processors die momenteel in drones worden toegepast. Hierdoor zouden vluchttijden van meer dan een half uur mogelijk moeten worden. Ook zouden drones ‘flink goedkoper’ kunnen worden, stelde Qualcomm’s senior vice president Raj Talluri eerder dit jaar.

De teaservideo van Qualcomm is online geplaatst met CES 2016 in het vooruitzicht, waar ongetwijfeld meer demonstraties te zien zullen zijn van drones die uitgerust zijn met de nieuwe Snapdragon Flight processor. Het is nog niet duidelijk welke dronefabrikanten gebruik zullen gaan maken van de Qualcomm chipset, maar Yuneec is er  zeker één van, gezien de partnership die de twee bedrijven zijn aangegaan. Mogelijk dat deze dronefabrikant begin 2016 al een toestel uitbrengt dat obstakels kan ontwijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier