Yuneec hint op semiprofessionele drone met 360° gimbal en obstakeldetectie

De CES 2016 staat voor de deur, en dat betekent dat de marketingmachines van elektronicafabrikanten wereldwijd op volle toeren draaien. Zo ook die van Yuneec: het bedrijf heeft een teaservideo online gezet, waarin gehint wordt op een nieuwe drone. Deze beschikt in ieder geval over een 4K camera die 360 graden kan draaien, net als bij de Inspire 1 van DJI.

De nieuwe drone is vooral bedoeld voor (semi)professionele gebruikers, maar zal toch gebruiksvriendelijk zijn, zo blijkt uit de introductietekst ‘For the pro in all of us’. Of het om een quadcopter, hexacopter of octocopter gaat is niet duidelijk, maar de drone is in ieder geval inklapbaar: te zien is hoe een arm (of poot van het landingsgestel) in het frame wordt geklikt.

Yuneec-inklapbaar-frame

Een ander shot in de video doet denken aan een stereocamera. Mogelijk heeft Yuneec een camerasysteem voor positiebepaling of obstakeldetectie in de body ingebouwd. Dit zou ons niet zo verbazen, aangezien Yuneec een samenwerking is aangegaan met Qualcomm, en deze chipfabrikant liet in een video die gisteren verscheen al weten te werken aan obstakeldetectie.

Yuneec-stereocamera

Wat de camera zelf betreft, dit betreft een CGO3+ camera aan een gimbal die 360 graden kan draaien. Het gaat dus om een upgrade van de huidige 4K CGO3 camera zoals die geleverd wordt met de Q500 4K. Wellicht heeft Yuneec ervoor gekozen om de CGO3+ te voorzien van een lens met een wat kleinere beeldhoek, om zodoende geen last meer te hebben van de fisheye-vertekening die we bij de Q500 4K bemerkten. Mogelijk is de sensor ook wat lichtgevoeliger geworden, voor betere prestaties bij weinig licht.

Yuneec-CGO3+-camera

Een gimbal die 360 graden kan draaien is weinig zinvol als niet ook het landingsgestel opgeklapt kan worden, en bovendien vraagt een dergelijke setup eigenlijk om een duo remote setup, waarbij de camera door een tweede persoon bediend kan worden, net zoals bij de Inspire 1.

Kortom: op basis van de teaservideo verwachten wij dat Yuneec een concurrent voor de Inspire 1 van DJI gaat introduceren, in het semipro segment dus. Deze zal beschikken over een 4K camera die alle kanten op kan kijken en die desgewenst bediend kan worden door een tweede operator. Alhoewel het niet duidelijk is hoeveel propellers het toestel heeft, denken wij dat het om een hexacopter gaat die voorzien is van obstakeldetectie en/of automatische routeplanning. Of we gelijk hebben, is nog even afwachten: de CES 2016 begint op 6 januari.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier