Nieuws

DJI lanceert bètaversie van systeem dat drones indien nodig aan de grond houdt

DJI Inspire 1 T600

Enkele weken geleden kondigde dronefabrikant DJI een nieuwe versie van haar geofencing-systeem aan, Geospatial Environment Online (GEO) genaamd. Dit systeem moet ervoor zorgen dat dronegebruikers niet per ongeluk vliegen op plekken waar dat niet is toegestaan, zoals in de buurt van vliegvelden. Ook voorziet het systeem in de mogelijkheid om tijdelijke no fly-zones in te stellen. Het nieuwe systeem is nu beschikbaar als publieke bèta.

Om te voorkomen dat dronepiloten hun toestellen laten opstijgen op plekken waar dat eigenlijk niet mag, zoals in de buurt van vliegvelden en andere gevoelige locaties, implementeren de meeste dronefabrikanten tegenwoordig geofencing-systemen in hun drones. Een dergelijk systeem bestaat uit een wereldwijde database van plekken waar het niet toegestaan is om met onbemande luchtvaartuigen te vliegen. Zodra de drone aan de hand van GPS-data vaststelt dat er sprake is van een no fly-zone, dan weigert deze om op te stijgen of vliegt niet hoger dan een bepaald plafond.

Het nieuwste geofencing-systeem van DJI bevat naast locaties van vliegvelden ook tijdelijke no fly-zones, die bijvoorbeeld door lokale autoriteiten ingesteld kunnen worden in geval van een bosbrand of evenement. De gegevens worden continu geactualiseerd via de DJI Go app, zodat de kans op ongewenste vluchten – meestal door onwetendheid van de gebruiker – in verboden luchtruim minimaal wordt.

No-fly zone

Uitzonderingen voor professionals
Om te voorkomen dat systemen van professionele gebruikers (denk aan toestellen van brandweer- en politiekorpsen) onbedoeld ook door dergelijke no fly-zones getroffen worden is het binnen het nieuwe systeem ook mogelijk om online een uitzondering aan te vragen. Daarvoor moet de gebruiker een geverifieerde account aanmaken bij DJI. Het volstaat om credit card-gegevens of een telefoonnummer op te geven; DJI voert verder geen achtergrondchecks uit. Bovendien is niet op alle no fly-zones een uitzondering aan te vragen.

Mocht je interesse hebben om het nieuwe GEO systeem uit te proberen, dan kun je via de website van DJI aangeven dat je interesse hebt om mee te doen aan de publieke bèta. Het systeem komt normaal gesproken over een paar weken beschikbaar voor alle gebruikers van de DJI Phantom 3 en Inspire 1.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier