BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Mag je met een drone vliegen in de Oostenrijkse wintersportgebieden?

Steeds vaker krijgen we via de email en via onze Facebookpagina vragen binnen over uiteenlopende onderwerpen. Daarom roepen we op Dronewatch de nieuwe berichtencategorie ‘FAQ’ in het leven, waar we af en toe antwoord geven op zo’n vraag. We trappen af met de vraag of je met je drone (hobbymatig) mag vliegen in Oostenrijk, bijvoorbeeld om een leuk filmpje te maken van je wintersportvakantie.

We kregen van Peter de volgende email:

Ik ga volgende maand op wintersport en ik vroeg me af hoe de regelgeving in Oostenrijk is tav het vliegen met een drone (Phantom 3 Adv.) Ik kan daar zelf lastig iets over vinden. Kunt u me vertellen of ik daar legaal boven / naast de piste mag vliegen met een drone? Heb het vorig jaar wel gedaan (Phantom 2 Vision +) zonder problemen.

Beste Peter, lekker dat je op wintersport gaat. Gelukkig ligt er inmiddels wat sneeuw op de Oostenrijkse pistes :). Maar helaas is het niet toegestaan om zonder meer met een drone te vliegen, laat staan in de wintersportgebieden. Deze gebieden worden door verschillende partijen beheerd, en deze zijn zeer strikt voor wat betreft de regels gelet op de veiligheid van hun gasten en willen derhalve beslist geen “wildvliegers” op de pistes.

Drone-wintersport-Oostenrijk

Een still uit een video van Coen Swijnenberg, die vorig jaar zijn DJI Phantom meenam op wintersport

Licentie en droneregistratie
Volgens de officiële regelgeving, die je op de website van de Oostenrijkse luchtvaartautoriteit Austro Control (in het Duits) kunt nalezen, moet je bij het gebruik van een drone die valt onder klasse 1 (vliegen binnen het zicht van de operator) beschikken over een licentie. Ook moet je drone voorzien zijn van een kenteken (PH-registratie). Dat betekent dat je dus niet zomaar je drone mee kunt nemen om ermee in Oostenrijk te vliegen.

Afhankelijk van het soort gebruik (boven onbebouwd gebied, licht bebouwd, bebouwde kom, boven mensen) worden vluchten verder ingedeeld in verschillende categorieën waarvoor mogelijke aanvullende eisen gelden. Ook het gewicht van de drone (tot 5 kg, tot is van invloed op de indeling. Gezien het feit dat skipistes in principe bevolkt worden door mensen, gelden hiervoor dus aanvullende (strengere) eisen, onder andere op het gebied van de verzekering van de drone.

CTR Innsbruck
Tot slot is het ook nog zo dat je rekening moet houden met het gecontroleerde luchtruim rondom luchthavens. Denk bijvoorbeeld aan luchthaven Innsbruck, dat vlak bij populaire skigebieden als Mayrhofen, Ehrwald, Fügen en Seefeld ligt. Binnen de CTR van Innsbruck is het überhaupt verboden om met drones te vliegen.

Alleen (speelgoed)drones die minder dan 250 gram wegen vallen buiten deze classificering en het CTR verbod. Hiermee mag je overal tot een maximale hoogte van 30 meter vliegen. Maar helaas is het zo dat de skigebieden particulier beheerde gebieden zijn, waar de Bergbahnbeheerders het voor het zeggen hebben. Die zijn niet blij met drones, hoe klein ook. Bezoekers die betrapt worden op het vliegen met een kleine drone, kunnen buiten in beslagname van hun toestel ook rekenen op een ontzegging tot het gebied en een boete van  €500.

Ons advies is daarom: laat je drone thuis en ga lekker genieten van het skiën. Wil je toch actieopnamen maken vanuit de lucht, neem dan een camera met zoomlens mee en film je vrienden vanuit de skilift ;).

Met dank aan Bram Oostdijk (drone-flight.com) voor het meelezen.

6 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.