FAQ

Mag je met een drone vliegen in de Oostenrijkse wintersportgebieden?

Steeds vaker krijgen we via de email en via onze Facebookpagina vragen binnen over uiteenlopende onderwerpen. Daarom roepen we op Dronewatch de nieuwe berichtencategorie ‘FAQ’ in het leven, waar we af en toe antwoord geven op zo’n vraag. We trappen af met de vraag of je met je drone (hobbymatig) mag vliegen in Oostenrijk, bijvoorbeeld om een leuk filmpje te maken van je wintersportvakantie.

We kregen van Peter de volgende email:

Ik ga volgende maand op wintersport en ik vroeg me af hoe de regelgeving in Oostenrijk is tav het vliegen met een drone (Phantom 3 Adv.) Ik kan daar zelf lastig iets over vinden. Kunt u me vertellen of ik daar legaal boven / naast de piste mag vliegen met een drone? Heb het vorig jaar wel gedaan (Phantom 2 Vision +) zonder problemen.

Beste Peter, lekker dat je op wintersport gaat. Gelukkig ligt er inmiddels wat sneeuw op de Oostenrijkse pistes :). Maar helaas is het niet toegestaan om zonder meer met een drone te vliegen, laat staan in de wintersportgebieden. Deze gebieden worden door verschillende partijen beheerd, en deze zijn zeer strikt voor wat betreft de regels gelet op de veiligheid van hun gasten en willen derhalve beslist geen “wildvliegers” op de pistes.

Drone-wintersport-Oostenrijk
Een still uit een video van Coen Swijnenberg, die vorig jaar zijn DJI Phantom meenam op wintersport

Licentie en droneregistratie

Volgens de officiële regelgeving, die je op de website van de Oostenrijkse luchtvaartautoriteit Austro Control (in het Duits) kunt nalezen, moet je bij het gebruik van een drone die valt onder klasse 1 (vliegen binnen het zicht van de operator) beschikken over een licentie. Ook moet je drone voorzien zijn van een kenteken (PH-registratie). Dat betekent dat je dus niet zomaar je drone mee kunt nemen om ermee in Oostenrijk te vliegen.

Afhankelijk van het soort gebruik (boven onbebouwd gebied, licht bebouwd, bebouwde kom, boven mensen) worden vluchten verder ingedeeld in verschillende categorieën waarvoor mogelijke aanvullende eisen gelden. Ook het gewicht van de drone (tot 5 kg, tot is van invloed op de indeling. Gezien het feit dat skipistes in principe bevolkt worden door mensen, gelden hiervoor dus aanvullende (strengere) eisen, onder andere op het gebied van de verzekering van de drone.

CTR Innsbruck

Tot slot is het ook nog zo dat je rekening moet houden met het gecontroleerde luchtruim rondom luchthavens. Denk bijvoorbeeld aan luchthaven Innsbruck, dat vlak bij populaire skigebieden als Mayrhofen, Ehrwald, Fügen en Seefeld ligt. Binnen de CTR van Innsbruck is het überhaupt verboden om met drones te vliegen.

Alleen (speelgoed)drones die minder dan 250 gram wegen vallen buiten deze classificering en het CTR verbod. Hiermee mag je overal tot een maximale hoogte van 30 meter vliegen. Maar helaas is het zo dat de skigebieden particulier beheerde gebieden zijn, waar de Bergbahnbeheerders het voor het zeggen hebben. Die zijn niet blij met drones, hoe klein ook. Bezoekers die betrapt worden op het vliegen met een kleine drone, kunnen buiten in beslagname van hun toestel ook rekenen op een ontzegging tot het gebied en een boete van  €500.

Ons advies is daarom: laat je drone thuis en ga lekker genieten van het skiën. Wil je toch actieopnamen maken vanuit de lucht, neem dan een camera met zoomlens mee en film je vrienden vanuit de skilift ;).

Met dank aan Bram Oostdijk (drone-flight.com) voor het meelezen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

8 gedachten over “Mag je met een drone vliegen in de Oostenrijkse wintersportgebieden?

 • In Oostenrijk (en DE en CH) heb je geen licentie nodig voor privégebruik. Deze informatie klopt niet. Je hebt enkel een verzekering nodig.

  Beantwoorden
  • Fred, waar baseer je dat op? Een citaat uit de officiële regelgeving (http://www.austrocontrol.at/jart/prj3/austro_control/data/dokumente/Am85q_LTH_LFA_ACE_067.pdf): “Sobald ein Gerät daher gegen Entgelt/gewerblich oder nicht ausschließlich zum Zwecke des Fluges selbst betrieben wird (sondern z.B. für Foto-/Filmaufnahmen, auch wenn es sich dabei um private Aufnahmen handelt), ist es als unbemanntes Luftfahrzeug der Klasse 1 zu qualifizieren und für den Betrieb eine Bewilligung der ACG erforderlich.”. Lijkt mij vrij helder, toch? Je hebt alleen geen licentie nodig wanneer een vlucht “ausschließlich zum Zwecke des Fluges selbst betrieben wird”, dus wanneer je de camera onder je drone vandaan haalt. Maar ja, daar gaat het de meesten van ons toch om…?

   Beantwoorden
   • Ik geef overigens wel toe dat de regelgeving in Oostenrijk verschillend wordt uitgelegd. Op de web site van de Österreichischer Aero-Club staat namelijk weer “Unter „zum Zweck des Fluges selbst“ – und somit bewilligungsfrei – sind sämtliche Aktivitäten „zum Zwecke des Sports und der Freizeitgestaltung“ zu verstehen! Darunter fallen auch Flüge mit Kameras, solange Aufnahmen nicht an Dritte weitergegeben oder veröffentlicht werden und nicht gegen datenschutzrechtliche Bestimmungen verstoßen wird.” (http://www.prop.at/b102/was-ist-bewilligungspflichtig-fliegen-mit-kamera-schleppfluege-zuckerlbomber.html). Dat interpreteer ik als zolang je de opnamen voor eigen gebruik maakt en niet op YouTube zet (in ieder geval niet in Oostenrijk :)), valt het gebruik van drone mét camera onder Freizeitgestaltung en zou je er boven onbebouwd terrein tot 150 meter hoogte en 500 meter afstand moeten mogen vliegen. Maar ja, de officiële regelgeving zegt iets anders… Nog een leuk artikel waar veel uitgelegd wordt over de regelgeving met wat nuttige reacties er onder: http://futurezone.at/digital-life/drohnen-fotografie-alle-fluege-muessen-genehmigt-werden/163.784.355. Overigens haal ik daar ook uit dat het simpelweg niet mag zonder vergunning.

    Beantwoorden
 • Ja, maar… Velen zeggen: als je niet opneemt met je camera, heb je geen licentie nodig, want ergens staat er ook dat de camera aan het opnemen moet zijn. Er is nog geen enkel proces geweest dat dit tegenspreekt. Ik vlieg gewoon met mijn Phantom 3, en heb geen last gehad…
  Ik moet zeggen, ik had van de Oostenrijkers een duidelijkere regelgeving verwacht. Het is allemaal erreug onduidelijk, zeker voor buitenlanders die enkele dagen op vakantie komen. Dat de Belgen zo’n regelgeving niet kunnen maken, kan je eventueel verwachten, maar dat de Oostenrijkers het zo onduidelijk maken, is jammer.

  Beantwoorden
 • Maar dan moet je niet zeggen dat de informatie in het artikel onjuist is. Die is volgens mij wel juist. Dat jij geen last hebt gehad, wil niet zeggen dat wat je deed legaal was. Ik rij ook wel eens te hard en heb daar zelden last mee gehad…

  Beantwoorden
 • Gewoon aan de piste beheerder vragen, bij de een mag het bij de ander niet en of ze het aan collega’s door willen geven. Netjes aan de zijkant vliegen en niet boven de piste. Tot nog toe mocht het overal en heb mega veel gefilmd. Gedraag je je dan is het ok. Houd je gewoon aan de lift beheerder op het gebied waar je skiet.

  Beantwoorden
 • J. van Diessen

  Als je zeker wil zijn.. moet je de regelgeving van de overheid (nationaal) en van het Bundesländ volgen.
  De beheerder zegt mij niets, aangezien hij geen eigenaar is van het luchtruim en als hij al iets te melden heeft komt hij pas op de derde plaats.

  Beantwoorden
 • J.P. Roos

  Zelf lijk ik altijd op de site van UAV Coach “https://uavcoach.com/drone-laws” deze geeft een aardig overzicht voor alle landen m.b.t. de regels voor het vliegen met drones.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier