Intel neemt Duitse dronebouwer Ascending Technologies over

De sterk groeiende vraag naar drones betekent een groeiende afzetmarkt voor geavanceerde processors, die het hart vormen van moderne multicopters. Het is dan ook niet vreemd dat zowel Intel als Qualcomm de afgelopen tijd flink aan het investeren zijn geslagen in dronebouwers. Vandaag was Intel weer aan zet, met de overname van de Duitse dronefabrikant Ascending Technologies (AscTec). Hoeveel geld er met de overname gemoeid is werd niet bekend gemaakt.

De naam Ascending Technologies zal veel Nederlandse droneliefhebbers niet bekend voorkomen. Het is dan ook geen bedrijf dat zich begeeft op de markt voor consumentendrones, maar UAVs levert voor professionele toepassingen. Onlangs was het bedrijf wel wereldwijd in het nieuws, als gevolg van een zeer creatieve kerstgroet, waarbij een drone complexe tekeningen in de lucht maakte. De overname door Intel werd door AscTec op eenzelfde manier wereldkundig gemaakt:

Door de overname van Intel krijgt AscTec voldoende geld in kas om versneld systemen voor de zakelijke markt op de markt te brengen. De dronefabrikant ontwikkelt niet alleen RPAS voor inspectie- en geodoeleinden, maar ook voor wetenschappers die uiteenlopende sensoren de lucht in willen brengen.

De vorig jaar geïntroduceerde RealSense technologie van Intel zal door Ascending Technologies gebruikt worden om obstakeldetectie mogelijk te maken. Daardoor zullen de drones niet snel meer in aanraking komen met een gebouw of boom, door een stuurfout van de operator. De 3D cameratechnologie en haar toepassingsmogelijkheden worden in onderstaande video gedemonstreerd, waarbij een AscTec Firefly zelfstandig door een bos manoeuvreert:

Deze vorm van obstakeldetectietechnologie begint langzaam mainstream te worden: eerder kwam DJI al met obstakeldetectie in de Matrice 100 quadcopter, en het lijkt erop dat Yuneec binnenkort een semiprofessionele hexacopter met obstakeldetectie introduceert. In het geval van Yuneec wordt dit waarschijnlijk mogelijk gemaakt door de Snapdragon Flight van Intel-concurrent Qualcomm, die ook in staat is om realtime 3D beelden van een stereocamera te interpreteren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier