Waarom we geen dronevideo’s van vuurwerk meer plaatsen

Illegale-dronefilmpjes

De jaarwisseling is nog maar net achter de rug en op YouTube staan er alweer talloze dronefilmpjes van het vuurwerk, de één nog mooier dan de ander. In tegenstelling tot vorig jaar zullen we deze echter niet plaatsen op Dronewatch, aangezien ons goede voornemen is dat we in het nieuwe jaar geen video’s meer plaatsen die overduidelijk in strijd met de regelgeving zijn gemaakt.

In het verleden plaatsten we nog wel eens video’s die als ‘illegaal’ aangemerkt kunnen worden, aangezien er bijvoorbeeld ’s nachts werd gevlogen, of boven aaneengesloten bebouwing. Soms vanwege de visuele kwaliteit van de video (denk aan het Domtoren-filmpje), soms vanwege de nieuwswaarde (kraanongeval Alphen). Maar video’s van de eerste soort zullen we niet meer plaatsen.

Vlieg je drone veilig
In september vorig jaar lanceerde Dronewatch de publiekscampagne ‘Vlieg je drone veilig‘, waarin we mensen oproepen om veilig te vliegen met hun drones en de regelgeving in acht te nemen. Dan geeft het geen pas om een podium te geven aan video’s waarbij de operator overduidelijk de regels heeft overtreden. Natuurlijk is er altijd – letterlijk en figuurlijk – een schemerzone, en die zullen we af en toe zeker opzoeken, maar video’s van vuurwerk bijvoorbeeld (’s nachts opgenomen, veelal boven bebouwing) horen hier niet meer thuis.

We behouden ons wel het recht voor om hier van af te wijken als er sprake is van video’s met veel nieuwswaarde, of als het om video’s gaat die niet vallen onder de Nederlandse regelgeving voor drones. Het is uiteindelijk niet aan ons om te beoordelen of een video door de beugel kan, daar zijn de opsporingsinstanties voor. We staan op het standpunt dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid dient te nemen als het gaat om het vliegen met drones, en willen niet de politieagent uithangen. We kunnen hooguit het goede voorbeeld geven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

11 gedachten over “Waarom we geen dronevideo’s van vuurwerk meer plaatsen

 • 4 januari 2016 om 17:47
  Permalink

  Verstandig besluit, hopenlijk opgevolgd door andere sites/podia. Als deze cowboys hun filmpjes niet meer kunnen tonen (want daar kikken ze op) gaan ze onverantwoord gedrag misschien acherwege laten.

  Beantwoorden
 • 4 januari 2016 om 20:41
  Permalink

  Niet meer kunnen tonen zal niet echt opgaan vrees ik. YouTube of Vimeo gaat echt niet de moraalridder uithangen en dat is wel waar men de ‘views’ haalt.

  Beantwoorden
 • 4 januari 2016 om 21:09
  Permalink

  Goede actie die ik alleen maar kan ondersteunen

  Beantwoorden
 • 4 januari 2016 om 22:28
  Permalink

  De wrange ironie van dit bericht is haast lachwekkend. Ik denk toch echt dat niet het veilig vliegen maar het veilig vuurwerk afsteken hier de aandacht verdiend. Prioriteiten stellen heet dat.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   5 januari 2016 om 13:55
   Permalink

   Je hebt zeker een punt! Maar het gaat hier niet alleen over vuurwerkvideo’s, maar over video’s waarin te zien is dat er ’s nachts en/of boven bebouwing wordt gevlogen.

   Beantwoorden
 • 5 januari 2016 om 11:30
  Permalink

  Selectieve nieuwsgaring heet dat?
  Censuur wat je wel en niet wilt laten zien.
  denk niet dan het nog dronewatch mag en kan heten.
  dan mag er dus ook geen blik op de weg meer , want daar komen alleen maar overtreders in voor.
  denk dat je JUIST wel moet reageren wat wel en niet kan.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   5 januari 2016 om 13:47
   Permalink

   Eerst goed lezen, Sandor ;). We plaatsen geen ‘illegale’ video’s meer als deze alleen maar mooi zijn om naar te kijken. Als er sprake is van overtredingen die aan de kaak gesteld moeten worden cq. nieuwswaarde hebben, dan plaatsen we deze zeker.

   Beantwoorden
 • 6 januari 2016 om 12:33
  Permalink

  Begrijpelijke reacties (zeker als je weet waar ze vandaan komen) op het zeer toe te juichen goede voornemen van Dronewatch, geen podium meer te zijn voor het promoten van foto’s of video’s die verkregen zijn door illegale vluchten met drones. Vanuit DARPAS hebben wij dat ook al eerder aangegeven in relatie tot door anderen georganiseerde drone-filmpjes wedstrijd.
  Het wringt als je enerzijds je inspant met een vliegveilig campagne en anderzijds een platform biedt om ‘illegale video’s’ in het zonnetje te zetten. Belangrijk hierbij is het onderscheid of het gaat om hobbygebruik of opnamen met drones waarbij er op de een of andere wijze sprake is van economisch gewin. Op dit moment is het nog zo dat als je professioneel wil vliegen je een behoorlijke investering moet doen in opleidingen en keuringen (totaal ca 10.000 € out of pocket kosten). Voor de bedrijven die deze investering hebben gedaan is het bijzonder irritant dat er nog veel bedrijven illegaal, dus onverzekerd, doorvliegen. Die verdienen zeker geen podium. Naast dat ze hun eigen bedrijf in de waagschaal leggen benadelen ze de branche (te lage prijs), klant kan gedupeerd worden bij ongelukken, en er is geen bewijs van voldoende kennis om überhaupt veilig professioneel te kunnen vliegen.
  Dit gaat enigszins veranderen met de komende introductie van de micro/minidrone-regeling. Daarbij wordt voor professioneel gebruik van mini-drones (1-4 kg) de investering in kennis en keuringen verlicht (zowel op inhoud als op het kosten vlak). Daar staat tegenover dat het gebruiksgebied (hoogte, max-afstand, locaties, e.d.) beperkter is t.o.v. de bedrijven met een ROC (RPAS Operator Certificate). Uitgangspunt daarbij is nog steeds dat je met bewezen kennis van zaken en een geregistreerd toestel je veilig je beroep kan uitoefenen. Dit zou voor meer bedrijven de gelegenheid moeten worden om legaal hun (beperkte) werk te gaan doen.

  Beantwoorden
 • 9 januari 2016 om 19:45
  Permalink

  Een Dji Inspire 1 die gekeurd ( geregistreerd toestel ) is veiliger als een die niet gekeurd is, Ha, Ha laat me niet lachen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier