BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Waarom we geen dronevideo’s van vuurwerk meer plaatsen

Illegale-dronefilmpjes

De jaarwisseling is nog maar net achter de rug en op YouTube staan er alweer talloze dronefilmpjes van het vuurwerk, de één nog mooier dan de ander. In tegenstelling tot vorig jaar zullen we deze echter niet plaatsen op Dronewatch, aangezien ons goede voornemen is dat we in het nieuwe jaar geen video’s meer plaatsen die overduidelijk in strijd met de regelgeving zijn gemaakt.

In het verleden plaatsten we nog wel eens video’s die als ‘illegaal’ aangemerkt kunnen worden, aangezien er bijvoorbeeld ‘s nachts werd gevlogen, of boven aaneengesloten bebouwing. Soms vanwege de visuele kwaliteit van de video (denk aan het Domtoren-filmpje), soms vanwege de nieuwswaarde (kraanongeval Alphen). Maar video’s van de eerste soort zullen we niet meer plaatsen.

Vlieg je drone veilig
In september vorig jaar lanceerde Dronewatch de publiekscampagne ‘Vlieg je drone veilig‘, waarin we mensen oproepen om veilig te vliegen met hun drones en de regelgeving in acht te nemen. Dan geeft het geen pas om een podium te geven aan video’s waarbij de operator overduidelijk de regels heeft overtreden. Natuurlijk is er altijd – letterlijk en figuurlijk – een schemerzone, en die zullen we af en toe zeker opzoeken, maar video’s van vuurwerk bijvoorbeeld (‘s nachts opgenomen, veelal boven bebouwing) horen hier niet meer thuis.

We behouden ons wel het recht voor om hier van af te wijken als er sprake is van video’s met veel nieuwswaarde, of als het om video’s gaat die niet vallen onder de Nederlandse regelgeving voor drones. Het is uiteindelijk niet aan ons om te beoordelen of een video door de beugel kan, daar zijn de opsporingsinstanties voor. We staan op het standpunt dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid dient te nemen als het gaat om het vliegen met drones, en willen niet de politieagent uithangen. We kunnen hooguit het goede voorbeeld geven.

Dronefotografie (2016)

11 Comments

    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.