Nieuws

Ford en DJI loven prijs van $100.000 uit voor hulpdrone die vanuit auto bediend kan worden

drone_f150_02_hr

De hulpverleners van de Verenigde Naties zijn in geval van calamiteiten zoals aardbevingen en overstromingen bijzonder gebaat bij een snel overzicht van de rampplek. Hoe handig zou het zijn als auto’s van hulpverleners uitgerust zouden zijn met drones, die automatisch opstijgen om de lokale situatie na aankomst direct in kaart te brengen? Om dit idee werkelijkheid te maken loven Ford en DJI in samenwerking met de VN een prijs uit van $100.000 aan het eerste ontwikkelteam dat met een werkende oplossing komt.

Het doel van de drone-to-vehicle developer challenge is om een prototype te ontwikkelen van een systeem waarbij een drone vanuit een Ford F-150 pick-up truck bediend kan worden middels een touchscreen op het dashboard. Het idee is dat het systeem daarbij gebruik maakt van Fords AppLink of OpenXC systemen, en de SDK van DJI.

Een Ford-vertegenwoordiger omschrijft de challenge als volgt: “Gebruik makend van de smartphone van de bestuurder, moet de F-150 een verbinding opzetten tussen de drone, de auto en de cloud, zo dat de data vanuit de drone direct gedeeld kan worden. De positie van de auto wordt tegelijk teruggekoppeld naar de drone, zodat deze ook als de auto zich verplaatst automatisch terug kan komen om te landen.”

De drie voornaamste technische uitdagingen waar developers mee te maken krijgen zijn de volgende:

  • Automatisch landen op een rijdend voertuig;
  • Autonoom een route uitstippelen, gebruik makend van visuele data;
  • Objectherkenning.

AppLink en OpenXC stellen externe developers in staat om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die ingrijpen op het besturingssysteem van de auto. De open source-variant van AppLink, SmartDeviceLink, wordt inmiddels ook door andere autofabrikanten ondersteund, als antwoord op Apple CarPlay en Android Auto.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier