Productnieuws

Parrots nieuwste fixed wing-drone Disco vliegt tot 80 km/uur

De Franse dronefabrikant Parrot heeft een verrassende nieuwe drone geïntroduceerd, die in tegenstelling tot de meeste concurrenten gebruik maakt van een fixed wing-constructie om in de lucht te blijven. Daardoor kan het toestel behoorlijk snel vliegen, tot wel 80 kilometer per uur. Klein is het toestel niet: de spanwijdte bedraagt ruim één meter.

Vaste vleugel

Net als bij een vliegtuig wordt bij een fixed wing-drone gebruik gemaakt van de luchtsnelheid tijdens het voorwaarts vliegen om lift te genereren. Dat betekent dat de Disco niet stil in de lucht kan blijven hangen zoals een multirotor. Het betekent ook dat de Disco sneller kan vliegen doordat het toestel aerodynamischer is dan bijvoorbeeld een quadcopter, en langer in de lucht kan blijven: de meeste energie gaat immers zitten in het in stand houden van de glijvlucht, niet in een neerwaartse luchtstroom.

Deltavleugel

De Parrot Disco ziet er dan ook uit als een soort modern vliegtuig in de vorm van een deltavleugel, met een propeller voor de aandrijving aan de achterzijde. De neus van de UAV ziet er net zo uit als die van de onlangs geïntroduceerde Bebop 2, compleet met voorwaartskijkende FPV-camera dus. Dat betekent dat de piloot tijdens het vliegen meekijkt vanuit de ‘cockpit’ van de Disco.

Klein is het toestel niet te noemen: de spanwijdte van de vleugels is maar liefst 1,1 meter. Toch is het toestel met 750 gram zeker niet zwaar te noemen. Als gevolg van het lage gewicht en de vleugelconstructie claimt Parrot dat de Disco maar liefst 45 minuten airborne kan blijven op één acculading. De vleugels zijn gemaakt van een stevig soort foam, dat wel wat kan hebben, uiteraard binnen grenzen: een frontale botsing met een boom zal het toestel niet overleven. Voor transport is het mogelijk om de vleugels van de body te verwijderen.

Dankzij een range aan ingebouwde sensoren, waaronder gyroscopen, magnetisch kompas en snelheidsmeters, is de Disco toch heel eenvoudig te vliegen. Ook opstijgen gaat eenvoudig: met een slingerbeweging gooi je de Disco in de lucht en het toestel stijgt vanzelf op. Daarna gaat de drone automatisch rondjes vliegen, totdat de piloot klaar is om de bediening over te nemen. Ook het landen is niet bijzonder moeilijk, zo lang er maar genoeg open ruimte is kan het toestel zichzelf aan de grond zetten.

Parrot-Disco-lanceren

FPV Racing en andere toepassingen

Met de introductie van het fixed wing-toestel boort Parrot een productcategorie aan die onder modelvliegers heel normaal is, maar onder dronegebruikers minder populair is. Toch zal de Disco mogelijk snel geaccepteerd worden door onder andere de FPV Racing community, waarbij snelheid voorop staat. Stil in de lucht hangen om foto’s te maken is hier niet aan de orde. Of de Disco net zo wendbaar is als een (race)quadcopter zal echter nog moeten blijken.

Er liggen ondanks de lollige naam mogelijk ook serieuze toepassingen voor de Disco in het verschiet. Dankzij de lange vluchttijd is de drone mogelijk geschikt voor landbouwtoepassingen of het opsporen van vermiste personen, om maar twee voorbeelden te noemen. Bij dit soort toepassingen is een lange vluchttijd van belang, waarbij de drone vaak voorgeprogrammeerde vliegbewegingen aflegt. Mogelijk dat externe ontwikkelaars de Disco snel omarmen en apps ontwikkelen voor dit soort toepassingen.

Skycontroller

Het toestel wordt bediend met de Skycontroller en de Freeflight 3-app die we al kennen van Parrots andere drones. Op de Skycontroller kan ook een videobril aangesloten worden, zodat de piloot een echte FPV-ervaring krijgt tijdens het vliegen (dit is in Nederland trouwens niet toegestaan, in verband met de regel dat je een drone altijd in het zicht moeten houden tijdens de vlucht). De range van de Skycontroller bedraagt zo’n 2 kilometer.

De camera aan de voorzijde neemt beelden op in 1080p HD. Net als bij de Bebop 2 wordt het beeld softwarematig gestabiliseerd. Toch zal de Disco voor video- en fotografietoepassingen minder interessant zijn, het is echt de vliegervaring die voorop staat. Die vliegervaring zal door de maximale snelheid van 80 km/uur trouwens best aardig zijn. Dat je een filmpje kunt opnemen van je vlucht is mooi meegenomen (de Disco beschikt over maar liefst 32 GB intern geheugen voor de opslag ervan), maar verwacht niet het soort cameramoves te kunnen maken zoals we die kennen van de multirotors.

Wat de Disco drone gaat kosten en wanneer deze op de markt verschijnt is nog niet bekend, maar Parrot zegt het toestel voor het eind van het jaar in de verkoop te willen brengen. De Disco is in ieder geval een toestel die een brug slaat tussen de modelvliegers en de snel groeiende drone-community, en het zal interessant zijn om te zien hoe deze twee totaal verschillende groepen op de Disco gaan reageren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Parrots nieuwste fixed wing-drone Disco vliegt tot 80 km/uur

  • Leuk voor ervaren modelvliegers , alleen de belachelijk grote controller van Parrot is niets voor echte modelvliegers .
    En voor een rc vliegtuig heb je toch echt wel een flinke ruimte nodig om te vliegen .
    Als het toestel met aandrijving , servos en camera ± 250 zou gaan kosten is er een kans dat er een markt voor is .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier