Canadees bedrijf demonstreert quadcopter met vliegtijd van 2 uur

Het in Montreal gevestigde bedrijf EnergyOr Technologies heeft een quadcopter gedemonstreerd die maar liefst 2 uur aaneengesloten in de lucht kan blijven. Het prototype van de drone is daartoe uitgerust met brandstofcellen. Tijdens een eerste test maakte de drone continu filmopnamen in een resolutie van 4K, om aan te tonen dat de drone meteen al praktisch ingezet zou kunnen worden.

Eerder al schreven we over de potentie van brandstofcellen als het gaat om het aandrijven van multirotors. Maar toen was er nog geen sprake van een werkend prototype. De H2Quad 400, die 6,3 kg weegt en een payload van 400 gram de lucht in kan tillen, brengt daar verandering in. De testvlucht vond plaats op 16 december vorig jaar, maar het nieuws komt nu pas naar buiten.

Breed spectrum aan toepassingen
Dankzij de veelbelovende energietechnologie komen drones binnen handbereik die bijvoorbeeld langdurig ingezet kunnen worden tijdens calamiteiten. Denk aan een drone die vanuit de lucht een brand in de gaten houdt, of een drone die tijdens een evenement ingezet kan worden om vanuit de lucht een oogje in het zeil te houden. Maar ook voor film- en fotografietoepassingen is een lange vliegtijd wel zo handig.

UAVs die aangedreven worden door LiPo accu’s hebben over het algemeen een beperkte vluchttijd van gemiddeld 20 minuten, met uitschieters tot ca. 40 minuten. Daar komt bij dat het opladen van de accu’s vaak een paar uur per stuk in beslag neemt. Een drone die aangedreven wordt door een brandstofcel hoeft veel korter naar de grond om weer ‘opgeladen’ te worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier