Ook Xiro komt met obstakeldetectie, in nieuwe drone Xplorer 2

Yuneec is niet de enige dronebouwer die binnenkort met een drone op de markt komt die obstakels kan ontwijken. In een teaservideo van het relatief onbekende Xiro is te zien dat de Xplorer 2 ook over obstakeldetectie beschikt. In het geval van Xiro gaat het om een quadcopter, die voorzien is van een 4K camera. Met de aankondiging van de Xplorer 2 lijkt het erop dat het kunnen vermijden van voorwerpen die in de weg staan een standaard feature wordt in de nieuwe generatie drones.

Tweede partij die DJI rechts inhaalt
Het mag best opmerkelijk heten dat het niet marktleider DJI is die met obstakeldetectie in consumentensystemen komt, maar partijen als Yuneec en nu dus Xiro. Dat kan twee dingen betekenen: DJI kijkt de kat uit de boom, omdat dergelijke systemen nog niet volwassen genoeg zijn om in de praktijk ingezet te worden, of de concurrentie is gewoon harder aan het innoveren geslagen.

Het obstakeldetectiesysteem van Xiro lijkt heel anders te werken dan dat van Yuneec, wiens laatste drone is voorzien van ultrasoonsensoren. De Xplorer 2 beschikt over een omnidirectionele 360 graden scanner die de omgeving in kaart brengt, en ingrijpt zodra de drone een potentieel gevaarlijk object op 6 meter nadert. Daardoor zou de drone tijdens het vliegen – al dan niet via waypoints – minder snel moeten crashen.

In tegenstelling tot de Typhoon H van Yuneec beschikt dit toestel over 4 propellers, een quadcopter dus. Een 3D gestabiliseerde gimbal ontbreekt niet, en de camera filmt nu in 4K, een vooruitgang dus ten opzichte van de HD 1080p-camera van de voorganger. Handig is dat de remote control beschikt over hardwarebuttons voor het maken van foto’s en het starten&stoppen met filmen. Het bereik moet zo’n 1 kilometer bedragen.

Visual Positioning System
Net als de Phantom 3 en Inspire 1 van DJI is de Xplorer 2 verder voorzien van een naar beneden kijkende camera voor een extra nauwkeurige positiebepaling; een feature die ook wel Visual Positioning System (VPS) wordt genoemd. Zeker als de GPS-ontvangst slecht is komt VPS goed van pas.

Verder beschikt de Xplorer 2 naast het reeds genoemde waypoint vliegen ook over Point of Interest, waarbij de drone om een vast punt heen kan cirkelen, en Follow Snap, een functie die ons nog niet helemaal duidelijk is. En alhoewel het niet in de teaservideo naar buiten komt vermoeden we dat de Xplorer 2 ook over safety features als return to home en auto landing beschikt.

Mede door deze specs en de obstakeldetectie lijkt de Xiro Xplorer 2 ons best een interessante drone. Maar uiteraard is de proof of the pudding in the eating, en we weten ook nog niets van beschikbaarheid en prijzen. Nog even afwachten dus totdat de Xplorer 2 daadwerkelijk verkrijgbaar is en de eerste reviews verschijnen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Ook Xiro komt met obstakeldetectie, in nieuwe drone Xplorer 2

 • 7 januari 2016 om 11:25
  Permalink

  De “follow snap” functie van XIRO is een van de mogelijke follow me functies waarbij men een (bewegend) object op het scherm kan selecteren en de drone dit object volgt.
  Dit werkt op basis van zeer krachtige “recognition” software en is daarmee een zeer mooie feature die ook reeds in de huidige Xplorer-V versies werkt icm Iphones.

  Beantwoorden
 • 11 januari 2016 om 10:44
  Permalink

  Beste Wiebe,

  De Xiro Xplorer, het eerste model van Zerotech Shenzhen, wordt sinds mei 2015 geproduceerd en verkocht. Alle basis intelligent features zoals return home, Auto takeoff/landing, 360 Selfie, POI 360 en lost connection protection, zijn op dit model al aanwezig. De Xplorer 2 is het luxere broertje dat qua hardware en functies verder wordt uitgebreid.

  Zerotech Shenzhen is een samenwerking tussen Rapoo Technologies (wireless peripherals since 2002) en Zerotech Beijing (professionals drones sinds 2003) met het doel om innovatieve, kwalitatieve drones voor consumenten te bouwen die aansluiten bij de wensen van extreme sporters, fotografie/filmen en ook gewoon het vastleggen van bijzondere momenten in ieders leven.
  Kwaliteit in bouw, innovatie, design en customer support/repair service.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier