Productnieuws

Yuneecs obstakelontwijkende drone heet Typhoon H

Het is zover: de eerste consumentendrone met obstakeldetectie is een feit. De primeur gaat naar Yuneec, die de ultrasonic proximity detection heeft ingebouwd in de nieuwe Typhoon H. Botsingen met grote objecten moeten daardoor tot het verleden gaan behoren. In de toekomst kan de drone ook voorzien worden van RealSense-technologie van Intel. Tijdens een demonstratie op de CES werd getoond hoe het toestel daardoor in staat is om iemand te volgen en ondertussen vallende bomen te ontwijken.

Dat Yuneec met een drone ging komen die obstakels kan ontwijken, vermoedden we al na het bekijken van de teaser video. De nieuwe Typhoon H betreft inderdaad een hexacopter die bedoeld is voor de semiprofessionele gebruiker. De CGO3+ camera die onder de drone hangt kan 360 graden draaien en filmt in 4K. Fotograferen doet de camera in een resolutie van 12 megapixels. De beeldhoek is 115 graden.

Yuneec Typhoon H front angle

Uiteraard beschikt het toestel over safety-features als return to home, geo-fencing en auto landing als de accuspanning te laag wordt of het signaal van de remote control wegvalt. En dankzij het feit dat de drone beschikt over zes propellers kan het toestel zelfs nog veilig landen als er een motor uitvalt. Maar de killer feature is toch wel het feit dat de hexacopter automatisch obstakels kan vermijden, waardoor de kans op een crash als gevolg van pilot error flink afneemt.

Obstakeldetectie met ultrasoonsensoren
Om de obstakeldetectie mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van ultrasonic proximity detection. Daardoor is de drone in staat om grote objecten te detecteren en indien nodig een routecorrectie door te voeren. In de toekomst moet er ook een RealSense-camera van Intel toegevoegd kunnen worden, waardoor het toestel nog nauwkeurig zijn omgeving in kaart kan brengen.

De werking van deze RealSense-technologie werd gedemonstreerd op een podium op de CES. Een fietser legde een parcours omgeven door kunstbomen af, ondertussen gevolgd door de drone. Op het moment dat één van deze ‘bomen’ omviel, speelde de hexacopter hierop in om een botsing te voorkomen. Deze geavanceerde vorm van obstakeldetectie is niet mogelijk met de ultrasoonsensoren, daarvoor moet echt de 3D camera van Intel toegevoegd worden. Maar voorkomen dat de drone tegen een gebouw aanvliegt moet alvast geen probleem zijn.

Autonoom vliegen
De drone beschikt over verschillende filmprogramma’s, waaronder Point of Interest, Orbit, Curved Cable en Journey. Daardoor kun je ingewikkelde cameramoves opnemen, ook als de hexacopter slechts door één persoon wordt bediend. Om transport makkelijker te maken kan de hexacopter opgevouwen worden. Er wordt ook een handige transportkoffer meegeleverd.

Yuneec-Typhoon-H-ingeklapt

In de toekomst komt er ook een infraroodcamera beschikbaar voor de Typhoon H, zodat de hexacopter bijvoorbeeld door brandweerkorpsen ingezet kan worden. Het toestel wordt bediend met de nieuwe Android-gebaseerde ST16 controller, die beschikt over een ingebouwd 7″ display dat de livebeelden van de camera in 720p kan weergeven. De videobeelden worden middels een digitale downlink overgedragen.

Yuneec ST16 remote control

Primeur voor Yuneec
Met de introductie van de Typhoon H deelt Yuneec een gevoelige tik uit aan concurrent DJI, zeker gezien de voorgenomen verkoopprijs van $1.799. Daarmee is de Tyhoon H niet alleen veel goedkoper dan de Inspire 1, het toestel is in principe ook bedrijfszekerder door de hexarotorconfiguratie. Maar bovenal is de Typhoon H de eerste consumentendrone met obstakeldetectie, een primeur die dus naar Yuneec gaat en niet naar de huidige marktleider.

Natuurlijk is het nog wel even afwachten hoe de kwaliteit van de video’s en de foto’s is, die met de nieuwe CGO3+ camera gemaakt kunnen worden. Want zeker met de Zenmuse X5 biedt DJI bijzonder goede beeldkwaliteit, die niet makkelijk geëvenaard kan worden.

Wanneer de drone naar Nederland komt is nog niet bekend. De verkoopprijs is al wel duidelijk: € 1.799,-, en dat is inclusief twee LiPo accu’s, waarop de drone 2x 22 minuten kan vliegen. Voor een hexacopter is het toestel overigens niet bijzonder zwaar: 1850 gram.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Yuneecs obstakelontwijkende drone heet Typhoon H

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier