Markt

CES 2016 in het teken van drones: een terugblik

Drones-op-CES-2016
Social media trends op CES 2016. Foto: Greg McNeal

De afgelopen dagen stond Las Vegas in het teken van de Consumer Electronics Show (CES), de jaarlijkse technologiebeurs waar bedrijven van over de hele wereld hun nieuwste producten tonen. Ook dit jaar was er op de CES weer veel aandacht voor drones. Er werden veel nieuwe producten aangekondigd en demonstraties gegeven, en ook op social media werd er veel over drones gepraat, zoals bovenstaande afbeelding laat zien. Hierbij vatten we het belangrijkste drone-nieuws voor je samen.

Obstakeldetectie is een feit
Eén van de voorspellingen voor 2016 die we onlangs deden is al uitgekomen: 2016 is het jaar dat obstakeldetectie naar consumentendrones komt. Zowel Yuneec als Xiro komen met een hexacopter (Typhoon H) respectievelijk quadcopter (Xplorer 2) op de markt die in staat zijn om objecten die zich in de vliegrichting bevinden te detecteren en indien nodig een uitwijkmanoeuvre te maken. Het toestel van Yuneec maakt daartoe gebruik van ultrasoonsensoren, eventueel uit te breiden met een Intel RealSense-module. De Xplorer 2 van Xiro is voorzien van een 360 graden scanner.

De Typhoon H van Yuneec beschikt over ultrasoonsensoren voor het detecteren van obstakels
De Typhoon H van Yuneec beschikt over ultrasoonsensoren voor het detecteren van obstakels

De meest in het oog springende drones waren die van Parrot en van Ehang. Parrot introduceerde de Disco aan, een fixed wing-toestel dat net zo eenvoudig te vliegen moet zijn als een multirotor. Maar nog veel opvallender is de Ehang 184, een levensgrote multirotor die in staat is om een persoon te vervoeren. Laatstgenoemde drone zal voorlopig echter niet te koop zijn, Parrots drone wel: eind 2016 om wel te verstaan.

De Parrot Disco. Foto: Wired
De Disco van Parrot: een fixed wing FPV-drone met een topsnelheid van 80 km/u

Geen spannend nieuws van DJI en 3D Robotics
De twee dronefabrikanten die minder innovatief nieuws te melden hadden waren marktleider DJI en het Amerikaanse bedrijf 3D Robotics. DJI heeft weliswaar een nieuwe versie van de Phantom 3 aangekondigd, maar die biedt eigenlijk weinig nieuws, alhoewel het wel de eerste 4K cameradrone is die minder dan 1.000 euro kost. De Inspire 1 heeft een nieuwe body gekregen. 3D Robotics heeft alleen een software update voor de Solo drone uitgebracht.

Opmerkelijk was dat één van de Innovation Awards van de CES 2016 naar de Lily Drone ging. Dat doet bij ons de wenkbrauwen rijzen, aangezien het team van de Lily nog geen werkend prototype heeft gedemonstreerd, alleen gelikte marketingfilmpjes.Naar eigen zeggen moet het toestel nog deze zomer op de markt verschijnen, maar we moeten het nog zien. Vergeet niet dat men vorig jaar tijdens de CES laaiend enthousiast was over de Zano Drone, en we weten hoe dat is afgelopen.

Niet alles op de CES was overigens pro-drone. Airbus heeft een anti-drone systeem ontwikkeld dat ongewenste drones onschadelijk moet maken. Het systeem zou in staat zijn om ongewenste drones tot op een afstand van 10 kilometer te signaleren en onschadelijk te maken. Maar dat systeem is waarschijnlijk niet bedoeld voor het op afstand bestuurbare papieren vliegtuigje van PowerUp Toys, dat ook gedemonstreerd werd op de CES.

PowerUp Toys FPV drone

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier