BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Universiteit Twente gaat ethische en juridische aspecten van drones onderzoeken

Universiteit-Twente-drone-onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft € 150.000 uitgetrokken voor een onderzoek naar de ethische en juridische aspecten met betrekking tot de inzet van drones, uit te voeren door de Universiteit Twente. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er praktische instrumenten worden ontwikkeld, zoals een stappenplan dat voorafgaand aan de inzet van drones gevolgd kan worden.

Het onderzoek zal uitgevoerd worden door het Kenniscentrum Risicomanagement en Veiligheid. Volgens projectleider Irma van der Molen is Twente een ideale locatie voor dit onderzoek: “In Twente is veel kennis op het gebied van drones en robotica.” Bij het onderzoek zijn ook andere partijen betrokken, waaronder Clear Flight Solutions en UAV International. Ook zal er worden samengewerkt met onder meer de Nationale Politie en Brandweer Nederland.

Het doel van het onderzoek is onder andere om in kaart te brengen met welke privacyaspecten men te maken krijgt bij het inzetten van drones; denk hierbij bijvoorbeeld aan het binnenlands gebruik van onbemande systemen voor beveiligingsdoeleinden, maar ook de inzet in het buitenland van militaire drones door defensie. Maar er kan ook gedacht worden aan vraagstukken rond het inzetten van autonoom vliegende drones.

Volgens UT-hoogleraar Peter-Paul Verbeek is het van groot belang om bij de ontwikkeling van drones al in een vroeg stadium de ethische en maatschappelijke vragen mee te nemen. “Dit zorgt voor een groter draagvlak en voor de juiste keuzes tijdens het ontwerpproces. Daarnaast voorkomt het dat technologische innovaties in een vroeg stadium stranden.”

Opmaat naar nationaal expertisecentrum
Het onderzoek wordt door de betrokkenen al gezien als een opmaat naar een nationaal expertisecentrum drones. Verschillende partijen en locaties in Nederland zien wel brood in zo’n landelijk test- en kenniscentrum, waaronder voormalig vliegkamp Valkenburg en het businesspark Aviolanda bij Woensdrecht.

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.