Fotograaf aangehouden om illegaal gebruik van drone

Een fotograaf die met zijn drone foto’s aan het maken was van een plaats delict in Zandhuizen is aangehouden omdat hij geen vergunning had voor het commercieel gebruik van een drone. Tegen de fotograaf in kwestie is proces-verbaal opgemaakt. Dat meldt De Stellingwerf.

Fotograaf Kees de Jong uit Oosterwolde wilde vanuit de lucht opnamen maken van het huis in Zandhuizen waar onlangs twee mensen het leven lieten. De politie volgde het toestel toen het in de buurt landde en ondervroeg de operator. Maar wie professioneel gebruik maakt van een drone, zoals het geval is als er foto’s met een commercieel doel worden gemaakt, moet onder meer beschikken over een RPAS operator license. Dat was niet het geval.

Kwijtschelden
De luchtvaartpolitie neemt het incident in behandeling. Mocht er een boete worden opgelegd, dan bestaat de kans dat deze in een mogelijk hoger beroep kwijtgescholden wordt. Tot op heden zijn er wel meer boetes ongedaan gemaakt, mede omdat de regelgeving volgens de rechter onvoldoende duidelijk is of omdat er sprake is van steeds veranderende regelgeving.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Fotograaf aangehouden om illegaal gebruik van drone

 • 10 januari 2016 om 23:00
  Permalink

  Oudere incidenten waren van voor 1 juli 2015. Ben benieuwd of de rechter ook vindt dat de wet vanaf 1 juli onduidelijk is.
  Of zijn er al uitspraken bekend dat ook de huidige wetgeving niet voldoet en heb ik iets gemist?

  Beantwoorden
 • 15 januari 2016 om 16:26
  Permalink

  Vergunning krijgt niemand. Een ontheffing kan je wel krijgen, na de nodige criteria.

  Beantwoorden
 • 17 januari 2016 om 10:41
  Permalink

  Is toch al heel lang bekent (en duidelijk) dat je van “rampscenarios” geen opnames met een drone mag maken zonder “ontheffing” en andere dokumenten. – Maar er zijn genoeg, die het toch maar even doen….
  De kans gepakt te worden is tenslotte minimaal…

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier