Nieuws

Politie wil nog dit jaar drones gaan inzetten

Politie-Nederland-drone

Nog dit jaar wil de politie gebruik gaan maken van drones voor onder andere recherchewerk vanuit de lucht of het houden van toezicht bij grote evenementen. Dat bevestigt Casper Steenstra-Praamsma, projectleider drones tegen de NOS.

Volgens Steenstra-Praamsma komen drones goed van pas bij het in kaart brengen van een plaats delict. Vanuit de lucht kunnen sporen vanuit diverse perspectieven vastgelegd worden, waarna er een driedimensionaal model gemaakt kan worden waarin metingen verricht kunnen worden. Ook voorziet Steenstra-Praamsma dat drones nuttig gebruikt kunnen worden tijdens evenementen, bijvoorbeeld om snel bezoekersstromen te analyseren.

Tot nu toe maakte de politie nog geen gebruik van drones, vanwege de strenge regelgeving. Zo moest er tot 1 juli 2015 voor iedere vlucht weken van tevoren toestemming aangevraagd worden. De wetgeving is sindsdien weliswaar versoepeld, maar nog altijd worden er relatief hoge eisen gesteld aan professionele gebruikers van drones. Mogelijk komt daar dit jaar verandering in, als de regeling voor mini-drones wordt ingevoerd.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FOY58yCEHzE

Politiedrones in andere landen
In andere landen wordt er ook door politiekorpsen geëxperimenteerd met het inzetten van drones, met wisselende resultaten. Zo noemde een aantal Britse politieagenten de door hun korps aangeschafte drones ‘weggegooid geld‘. In Frankrijk wordt er daarentegen volop gebruik gemaakt van drones, onder andere tijdens antiterrorisme-operaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier