DIYInterview

Nederlandse zelfbouwdrone met obstakeldetectie kanshebber in Intel-wedstrijd

Intel-Edison-challenge

Tijdens de CES kondigden zowel Yuneec als Xiro drones aan met obstakeldetectie. Maar ook doe-het-zelvers werken inmiddels aan drones die in staat zijn om objecten te detecteren en indien nodig uit te wijken. Eén zo’n zelfbouwdrone dingt zelfs mee naar een prijs. We vroegen Marko Bertrand om nadere toelichting bij zijn DIY hexacopter met obstakeldetectie.

Marko werkt momenteel aan een hexacopter die uitgerust wordt met een zelf ontwikkelde flightcontroller, op basis van de Intel Edison system on a chip (SoC). Marko hoefde niet lang na te denken toen hij zag dat er door Intel in samenwerking met Elektor een wedstrijd werd uitgeschreven voor zelfbouwprojecten op basis van dit platform. Zijn inzending heeft het al geschopt tot de finalisten, en met een beetje geluk (en wat stemmen van onze lezers) wordt hij zelfs de winnaar van deze contest.

Wie ben je? Wat is je achtergrond?

“Mijn naam is Marko Bertrand, ik ben 28 jaar oud en kom uit Zuid Limburg. Inmiddels woon ik alweer drie jaar in Schiedam. Ik heb MSI gestudeerd, met als vervolg Elektronica. Al van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in techniek. Ik ben werkzaam als Technical Repair Engineer/ Hardware Engineer.”

Hoe kwam je op het idee om een zelfbouwdrone te maken?

“Van kinds af aan ben ik veel bezig geweest met modelspoorbouw. Later ben ik me gaan interesseren voor rc helikopters. Ik ben ooit begonnen met een Walkera CB180D, waarna ik al snel overstapte naar een Align T-Rex 450 Pro. Later heb ik een Goblin 570 heli gebouwd.

Voor de afwisseling heb ik erop een gegeven moment een Blade 180 QX quadcopter gekocht. Dat was erg leuk, maar het mocht van mij wel wat sneller en groter. Toen heb ik besloten om zelf een quadcopterframe en alle benodigde elektronica te kopen, en zelf een systeem te bouwen. Momenteel ben ik bezig om zelf een hexactoper te ontwerpen en te bouwen. Ook de flightcontroller hiervan ontwikkel ik zelf.”

Waarom leent de Edison zich goed als flightcontroller? Wat houdt de wedstrijd precies in?

De Intel Edison heeft standaard veel opties aan boord zoals 2.4 en 5 Ghz Wifi, Bluetooth, I2c, Uart, en nog veel meer. Doordat de Intel Edison vrij programmeerbaar is, zijn de mogelijkheden eindeloos.

De Intel Edison Challenge is een wedstrijd die opgezet is door Elektor en Intel. Van alle ingezonden ideeën voor toepassingen van de Intel Edison zijn uiteindelijk 7 finalisten gekozen door de jury. Het publiek mag nu stemmen op het leukste idee. Wie op 18 januari de meeste stemmen heeft vergaard, mag zich de winnaar van de Challenge noemen.

Hoe zie je de obstakeldetectie voor je? Wat voor sensoren wil je gaan gebruiken?

“Het is de bedoeling dat de drone je kan volgen en filmen als je bijvoorbeeld fietst, hardloopt o.i.d. (follow me). Stel, de drone volgt je op 3 meter hoogte terwijl jij hardloopt. Als een drone een tak van een boom tegenkomt dan zou deze er normaal gesproken tegenaan vliegen en crashen. Die van mij ontwijkt de tak in zo’n geval. Dit wil ik bereiken door ultrasone afstandsmeters en/of een laser sensor in te zetten.”

Intel-Edison-flightcontroller
Wat zijn de grootste obstakels (no pun intended) om obstakeldetectie in de praktijk werkend te krijgen?  

“De meeste tijd gaat zitten in het schrijven van alle software. Vooral het programmeren van de GPS-unit brengt nogal wat lange nachten aan programmeren met zich mee. In de toekomst lijkt het mij leuk om functies zoals infrarood/warmtebeeld toe te voegen zodat de flightcontroller voor meer doeleinden kan worden gebruikt.”

Wat denk je van de Typhoon H van Yuneec en Xplorer 2 van Xiro, de eerste consumentendrones met obstakeldetectie?

“Ik heb het een en ander gelezen over de Yuneec Typhoon H, en het lijkt mij een erg leuke drone. Ook is het erg leuk om te zien dat Intel investeert in Yuneec: dit geeft aan dat Intel toekomst ziet in dit soort producten. Wel denk ik dat mijn drone uiteindelijk meer functies heeft dan de Typhoon H, ook zal mijn drone goedkoper zijn dan die van Yuneec en Xiro.”

We wensen Marko veel succes bij het afronden van zijn project, en hopelijk wordt hij de winnaar van de Intel Edison Challenge. Steun Marko ook door op zijn project te stemmen! Dat kan via deze pagina.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier