Productnieuws

Xplorer Mini van Xiro: lichtgewicht selfie-drone met beeldherkenning

Xiro-Xplorer-Mini

De Bebop 2 van Parrot krijgt er een concurrent bij, in de vorm van de Xplorer Mini van Xiro. Net als de Bebop 2 weegt deze quadcopter nog geen 500 gram en kan de drone bediend worden met een smartphone of tablet. Een belangrijk verschil zit hem in de camera: deze kan bij de Xplorer Mini door de gebruiker verschoven worden, om ook recht naar beneden te kunnen filmen. Ook beschikt de Xplorer Mini over image recognition.

We kenden Xiro al van de Xplorer drone, die binnenkort wordt opgevolgd door de Xplorer 2, een quadcopter die voorzien zal zijn van obstakeldetectie middels een 360 graden scanner. Maar naast dit systeem komt Xiro nu dus ook met een quadcopter die een stuk kleiner van formaat is, en lichter bovendien: slechts 410 gram inclusief accu. De diagonaal tussen 2 motoren bedraagt 22,5 cm.

Xplorer-Mini-bedienen-met-app

Nieuw segment drones
Met de Xplorer Mini gaat Xiro de rechtstreekse concurrentie aan met de Bebop 2 van Parrot. Het lijkt erop dat er een nieuw segment drones aan het ontstaan is, die zich vooral lenen voor casual luchtfotografie en het maken van dronevideo’s onderweg. Deze drones bieden veel betere specificaties dan het speelgoedspul dat tegenwoordig overal te koop is, maar bieden geen high end (camera)performance. Voor het beoogde gebruikt deert dat echter niet.

Net als de Bebop 2 wordt de Xplorer Mini bediend met een smartphone of tablet. Daartoe moet je eerst de Xiro app installeren, via wifi wordt er een verbinding gemaakt met het toestel. Verwacht dus niet dat je de quadcopter heel ver van je vandaan kunt manoeuvreren, hooguit enkele tientallen meters. Je kunt ervoor kiezen om te sturen met de oriëntatiesensoren van je telefoon (voor/achterwaarts en zijwaarts kantelen), of gebruik te maken van virtuele joypads.

Xiro-Xplorer-Mini-camera

Kantelbare HD camera
Video opnemen doet de Xplorer Mini in een maximale resolutie van HD 1080p, bij een framerate van 30 fps. Foto’s maken gaat in 13 megapixels. Net als bij de Bebop wordt het beeld softwarematig gestabiliseerd: er zit dus geen kwetsbare (en kostbare) gimbal in de drone. De camera is wel kantelbaar, dus deze kan ook naar beneden gericht worden voor overhead shots. Dit gaat echter niet motorisch, maar met de hand.

Net als ‘grote broer’ Xplorer 2 beschikt de mini ook over geavanceerde vliegprogramma’s, zoals 360° selfie en follow me op basis van beeldherkenning: je tikt op het scherm een object of persoon aan en de drone vliegt er automatisch achteraan. Dit laatste is met name interessant voor actiesporters die hun stunts vanuit de lucht willen vastleggen. Dit is een feature waarmee Xiro zich echt onderscheidt van de concurrentie.

Xiro-Xplorer-Mini-oppvouwbaar

Opvouwbaar
Op de ingebouwde 1.300 mAh accu zou de Xplorer Mini zo’n 15 minuten moeten kunnen vliegen; veel korter dus dan de Bebop 2, waarvan Parrot claimt dat deze 25 minuten in de lucht kan blijven. Een voordeel van de Xiro Mini-quadcopter is dan weer dat deze ingeklapt kan worden en zodoende extra portable is.

Vliegen kan zowel buiten als indoor; daartoe beschikt de drone over een ultrasoonsensor en een vision positioning system, dat de bewegingen van de quadcopter ten opzichte van de grond in de gaten houdt. Buiten maakt de drone gebruik van GPS en Glonass voor de navigatie. De beelden van de camera aan de voorzijde worden in 720p gestreamd naar de app.

Rond de zomer
De Xplorer Mini moet rond de zomer op de markt verschijnen, tegen een verkoopprijs die vergelijkbaar zal zijn met die van de Bebop 2. Net als bij de grote Xplorer geldt er ook voor de Mini een 48-uurs garantieservice. Mogelijk komt er ook een losse controller op de markt, maar details daarover zijn nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Xplorer Mini van Xiro: lichtgewicht selfie-drone met beeldherkenning

  • Aldert Kruims

    Bebop 2 film ook recht naar onderen. Niet handmatig maar bediend via tablet of skycontroller.

    Beantwoorden
  • Ik heb reviews bekeken en daar is te zien dat de Xiro Xplorer Mini toch echt wel via de app / motorisch de camera naar beneden en naar boven tilt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier