Productnieuws

App DroneVR tovert je iPhone om in een FPV-bril

Wil je wel eens experimenteren met FPV vliegen via een bril, maar heb je geen zin om een paar honderd euro uit te geven aan een 3D videobril? Dan is er goed nieuws: de app DroneVR tovert je iPhone om in een virtual reality headset die beelden kan weergeven van een DJI Phantom of Inspire.

Om de app te gebruiken heb je alleen een goedkoop frame nodig waarin je de iPhone kunt bevestigen en deze op je hoofd te zetten, zoals een Google Cardboard. De app zorgt ervoor dat de videobeelden die de drone naar de piloot doorstuurt stereoscopisch worden weergegeven. Van echt diepte kunnen zien is natuurlijk geen sprake, want daarvoor zou immers een stereocamera nodig zijn, maar doordat het camerabeeld levensgroot wordt getoond is er wel sprake van een immersive ervaring.

DroneVR

Geschikt voor Phantom en Inspire
De app is ontwikkeld voor gebruik met de DJI Phantom 3, Phantom 2 Vision+ en Inspire 1. Een leuke feature is dat de bewegingssensoren van de telefoon gebruikt worden om de camera aan te sturen: als je naar beneden kijkt, dan draait de gimbal dus echt naar beneden. Bij de Inspire is het ook nog eens mogelijk om om je heen te kijken, aangezien de camera van dit model 360 graden kan draaien.

De actuele vluchtgegevens zoals batterijstatus, positie en hoogte worden in een hoek van het beeld weergegeven. Via stemcommando’s kun je de drone bedienen: zo is het mogelijk om een foto te nemen of het opnemen van video te starten of te stoppen, simpelweg door gesproken instructies te geven. Het vliegen zelf gaat zoals je gewend bent, middels de remote control.

De app ondersteunt verschillende headsets die geschikt zijn voor de iPhone, zoals de FreeFly VR, Zeiss VR One, en Google Cardboard. Er is helaas nog geen ondersteuning voor Android (de Gear VR valt dus af) of voor veel geavanceerdere VR-brillen zoals de Oculus Rift.

De app (via deze link te vinden in de App Store) is gratis als je deze gebruikt in combinatie met een Phantom 2 Vision+, en via in-app purchases kun je vanaf €9,99 de versie voor de Phantom 3 en Inspire 1 aanschaffen.

Waarschuwing vooraf
Wil je gaan experimenteren met de app, dan is een waarschuwing vooraf op zijn plaats. Het videosignaal wordt namelijk met enige vertraging weergegeven. Gebruik de app dus niet om de drone te navigeren langs obstakels of voor FPV Racen, want dan ga je onherroepelijk crashen.

Een tweede punt is dat je in Nederland volgens de regelgeving altijd oogcontact met je drone moet houden. Dat betekent dus per definitie dat je in overtreding bent als je buitenshuis gebruik maakt van een FPV videobril of een app als DroneVR. Het is maar dat je het weet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “App DroneVR tovert je iPhone om in een FPV-bril

  • Wel in overtreding, maar wel echt gruwelijk en heb het meteen gedownload (incl 9,99 voor de dji phantom 3 prof)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier