Productnieuws

Eerste selfiedrone op basis van Qualcomm-processor is een feit

Het lijkt erop dat Qualcomm-topman Raj Talluri geen gebakken lucht aan het verkopen was toen hij in oktober 2015 beweerde dat drones uitgerust met hun Snapdragon Flight-processor heel wat goedkoper zouden worden dan de semipro quadcopters van dat moment. Binnenkort verschijnt in China de Ying drone, een HD selfie-drone die ontwikkeld werd door Tencent en Xirotech. De quadcopter is één van de eerste drones die voorzien zijn van de nieuwe Qualcomm-processor.

De Snapdragon Flight van Qualcomm is een processor die specifiek werd ontwikkeld voor gebruik in drones. De chip biedt onder meer ondersteuning voor het verwerken van 4K video, sensoren zoals gyroscoop, magnetisch kompas en GPS, en wifi connectiviteit. Dat, in combinatie met een laag stroomgebruik, moet leiden tot veel goedkopere en kleinere drones die toch features bieden zoals we die gewend zijn van de grotere systemen.

Live streamen van video via social media

De Ying is zo’n drone. Het toestel kan filmen in HD 1080p videokwaliteit. De beelden kunnen direct gedeeld worden met de Chinese social media-platformen Wexin en QQ, waarvan Tencent de eigenaar is. De hardware werd ontwikkeld door Zerotech, een bedrijf dat niet geheel toevallig onlangs ook de Xiro Xplorer Mini aankondigde. Of die drone ook gebaseerd is op het Qualcomm-platform is echter niet bekend.

De Ying werd ontwikkeld met gebruik voor social media in het achterhoofd. Daarmee speelt de Ying handig in op de dronie-trend, oftewel selfies gemaakt door een drone. Inmiddels vinden veel mensen een selfiestick niet bijzonder genoeg meer, en een vliegende camera die bediend kan worden met de smartphone is een logische volgende stap. Dat je daarbij ook nog eens live video kunt streamen is helemaal hip.

Personal drones

Het lijkt erop dat kleine maar volwaardige drones als de Ying, de Xplorer Mini en de recente Bebop 2 van Parrot een tijdperk aankondigen van kleine, personal drones, die makkelijk meegenomen kunnen worden en eenvoudig te bedienen zijn zonder dat er een aparte remote control nodig is. Echt gevaarlijk zijn de toestellen niet: het gewicht ligt onder de 500 gram en de maximale reikwijdte (op basis van wifi) bedraagt hooguit enkele tientallen meters.

Daarmee komen de dronevliegers wederom verder van de modelbouwwereld af te staan: het vliegen is bij deze toestellen eigenlijk van ondergeschikt belang, het gaat om het maken van een leuke foto of video. Of uitbaters van toeristische hotspots daar bij mee zijn, is nog maar zeer de vraag: het duurde niet lang voordat de selfiestick werd verbannen uit pretparken en concertzalen, dus ook de selfiedrones zullen waarschijnlijk snel verboden worden op populaire locaties.

Verkoopprijs en beschikbaarheid

Wat de verkooppprijs van de Ying wordt is nog niet bekend, we gokken tussen de vier- en de vijfhonderd dollar. Het is niet waarschijnlijk dat de Ying naar Nederland komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier