AchtergrondInterviewPro

Beheerder Landgoed Twickel niet blij met drones van bruidsfotografen

Vlakbij Delden ligt kasteel Twickel, temidden van een landgoed van zo’n 4.000 hectare. Het landgoed is uitgegroeid tot een geliefde locatie voor dronepiloten, die het landgoed graag vanuit de lucht willen vastleggen. Vooral bruidsfotografen maken steeds vaker gebruik van een drone voor hun trouwreportages bij het kasteel. De beheerder van het landgoed is echter niet blij met deze ontwikkeling. Er is zelfs een verbod uitgevaardigd op het gebruik van drones.

Bruidsreportages met drone

Volgens woordvoerder Rob Bloemendal wordt het landgoed steeds vaker bezocht door mensen die een drone laten vliegen over het landgoed. Met name bruidsfotografen maken in toenemende mate gebruik van drones om bruidsparen vanuit de lucht te fotograferen of te filmen. Maar dat mag dus niet meer: “We hebben vorig voorjaar al een verbod op drones ingesteld. We willen niet alleen de privacy van de bewoners beschermen, maar ook voorkomen dat de monumentale gebouwen beschadigd raken of dat er bezoekers gewond raken. Op een mooie zondag lopen hier honderden mensen uit heel Twente over het terrein. Dan wordt ik wel nerveus als ik zo’n ding hoor brommen zonder dat hiervoor toestemming is gegeven.”

Het verbod op drones wordt niet heel prominent gecommuniceerd. Er is in ieder geval geen sprake van borden bij de ingangen van het park, en op de website moet je even zoeken voordat je op het verbod stuit. “Het is echt nog geen supergroot issue voor ons. En als één van onze BOA’s iemand betrapt, dan zal deze heus niet meteen een boete uitschrijven. We willen eerder een beroep doen op het gezond verstand van dronebezitters”, aldus Bloemendal.

Drone gecrasht

Er is voor zover bekend één keer een drone gecrasht. “Dat gebeurde zo’n anderhalfjaar terug. Het ging om een semi-professional, die wel eens wou laten zien wat zijn toestel kon en hoe goed hij kon vliegen. En prompt lag het apparaat inclusief dure camera in gruzelementen op de binnenplaats voor het kasteel. Je moet er niet aan denken dat zoiets gebeurt als het hier druk is.”

De beheerders van het landgoed volgen de ontwikkelingen op het gebied van drones met belangstelling. “Onlangs er er bijvoorbeeld in delen van Duitsland een verbod afgevaardigd op het gebruik van drones bij kastelen en paleizen. Dat is wel interessant. We hopen dat in Nederland het kaf zich van het koren gaat scheiden. Handhaven is moeilijk, en of het uitdelen van boetes echt effectief is, dat vraag ik me af. We zien liever dat er begrip wordt gekweekt bij al die mensen die een drone kopen.”

Overigens is het niet zo dat er echt nooit meer met een drone gevlogen mag worden boven landgoed Twickel. Bloemendal: “Als iemand echt een goede reden heeft, dan geven we waarschijnlijk wel toestemming. Maar kom niet aan met de vraag of je met je gloednieuwe drone een paar oefenrondjes mag komen maken.”

(coverfoto: Kasteel Twickel met Orangerie. Foto: Wouter Borre / Tubantia, (c) 2013)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Beheerder Landgoed Twickel niet blij met drones van bruidsfotografen

 • Marnix Verschraegen

  Als het zo verder gaat mag men niks meer fotograferen of opnemen vanuit een drone.
  ter info Professionelen en semi-Pos hebben ene verzekering voor problemen.

  Kleine notitie
  Ik vlieg nu met drones sedert 2006 en heb enkel in mijn start jaar enkele kleine crashen gehad. Maar toen vloog ik met zelfgebouwd materiaal dat nog niet juist was afgeregeld

  Sedert ik vlieg met DJI en Yuneec nog geen enkele crash gehad (sedert 2008)

  mvg
  Marnix

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier