BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Veel eigenaren DJI-drones boos na laatste app-update

DJI-Go-no-fly-zone

De laatste versie van de DJI Go app wordt niet door iedereen even positief ontvangen. Met name in de VS regent het klachten van mensen die na het updaten van de app niet meer in de buurt van hun eigen huis kunnen vliegen, omdat hun directe omgeving ineens als no fly-zone is aangemerkt.

De reden dat sommige bezitters van een Inspire 1 of Phantom 3 niet meer kunnen opstijgen op plekken waar dat voorheen wel kon is dat DJI een nieuw geofencing-systeem heeft opgetuigd, dat moet voorkomen dat mensen al dan niet onbewust te dicht in de buurt van vliegvelden of industriegebieden vliegen. In een aantal gevallen treft dit systeem dus ook mensen die al in zo’n no fly-zone woonden, maar wier drone daar tot nu toe nog niet door beperkt werd.

Systeem actief na app-update
Het nieuwe systeem wordt uitgerold middels zowel firmware updates voor de drones zelf als updates van de DJI Go app, die samen met de remote control zorgt voor de besturing van de toestellen. In versie 2.5.0 van deze app is blijkbaar ook het nieuwe geofencing-systeem geïntroduceerd, of in ieder geval is het aantal no fly-zones al flink uitgebreid als opmaat naar de invoering van het nieuwe systeem.

De update valt echter niet bij iedereen in goede aarde. Sommige mensen overwegen om de app niet te updaten, anderen overwegen zelfs om een drone te kopen van een merk dat nog niet zover is met het implementeren van geofencing. DJI geeft in een reactie aan dat sommige gebieden mogelijk te groot zijn ingevoerd en dat de kaart nog wordt aangepast.

Uitzondering aanvragen
Overigens is het voor veel no fly-zones mogelijk om een uitzondering aan te vragen. Daarvoor moet de gebruiker van de drone zich geregistreerd hebben bij DJI. Daarna kan het geofencing-systeem voor sommige locaties uitgezet worden. Voor zeer gevoelige plekken, zoals de omgeving van het Witte Huis, is dit niet mogelijk.

Een screenshot van de Nederlandse geofences in het systeem van DJI

Een screenshot van de Nederlandse geofences in het systeem van DJI

Het geofencing-systeem is ook van toepassing op Nederland (bekijk de kaart die DJI hanteert). We zijn benieuwd of er mensen zijn die na het installeren van de laatste versie van de DJI Go app ineens beperkt worden in het vliegen op plekken waar dat eerder geen probleem was. Laat het even weten in de comments als dat het geval is.

27 Comments

    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager
    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.