Britse denktank waarschuwt voor toenemend gebruik van drones door terroristen

Luchtfoto van Fallujah, gemaakt door een Phantom FC40
Luchtfoto van Fallujah, gemaakt door een Phantom FC40

De toepassingsmogelijkheden van betaalbare cameradrones op het gebied van surveillance en het uitvoeren van verkenningen is ook de terroristische organisatie IS niet ontgaan. Volgens een Britse denktank maakt IS inmiddels volop gebruik van de populaire DJI Phantom quadcopter om vijandelijke gebieden te verkennen voordat er aanvallen worden uitgevoerd. Maar ook andere subversieve groeperingen maken steeds vaker gebruik van drones.

In een rapport dat door de Oxford Research Group werd opgesteld staat onder meer dat de Phantom drones al in 2014 werden gesignaleerd in Fallujah (Irak). Ook maakte IS gebruik van de populaire quadcopter om de situatie op een militair vliegveld in het noorden van Syrie in kaart te brengen, vlak voordat de terroristische organisatie een aanval uitvoerde om het vliegveld terug in handen te krijgen.

Maar er zijn ook recentere voorbeelden waaruit blijkt dat IS drones inzet. Zo werd in er april vorig jaar een video gepubliceerd waarin te zien is hoe er vanuit de lucht gegevens worden verzameld om de aanval op de Baiji raffinaderij in Irak te coordineren. Ondertussen fungeerde het incident waarbij er een Phantom op het gazon voor het Witte Huis crashte als katalysator voor de discussie over mogelijk misbruik van drones op eigen grondgebied.

Drones overal verkrijgbaar
Het is niet zo gek dat organisaties als IS gebruik maken van consumentendrones voor deze doeleinden. Inmiddels zijn de apparaten makkelijk te verkrijgen en bieden prestaties die ook voor militaire doeleinden prima van pas komen. Het feit dat vooral de Phantom gebruikt wordt is een logisch gevolg van het feit dat DJI de afgelopen paar jaar een leidende positie heeft opgebouwd in deze sector.

Wereldwijd maken regeringen zich grote zorgen over de opmars van drones. In de handen van kwaadwillenden kunnen de toestellen niet alleen ingezet worden om aanvallen voor te bereiden, maar mogelijk ook gebruikt worden om zeer gericht explosieven af te leveren. Er wordt dan ook gewerkt aan diverse anti-drone maatregelen, waaronder stoorzenders, hacking, straalkanonnen, laserwapens en interceptordrones uitgerust met vangnetten.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Britse denktank waarschuwt voor toenemend gebruik van drones door terroristen

  • 15 januari 2016 om 12:00
    Permalink

    Door dit soort berichten wordt het straks steeds moeilijker om nog ergens een beetje fatsoenlijk voor je hobby te kunnen vliegen jammer genoeg.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!