NieuwsOnderzoek

Drone studenten TU/e moet helpen om woningbrand te voorkomen

In de toekomst kan de persoonlijke huisrobot Blue Jay mogelijk voorkomen dat een beginnend brandje in huis uitgroeit tot een grote woningbrand, met alle gevolgen van dien. De vliegende robot wordt ontwikkeld door studenten van de TU/e. In samenwerking met Brandweer Brabant-Zuidoost wordt onderzocht in hoeverre de drone een rol kan spelen bij brandpreventie.

Het idee is dat de drone in het geval van een brandmelding zelf op zoek gaat naar de brandhaard, en indien nodig de bewoners en de brandweer inseint. Het is in theorie zelfs mogelijk dat de drone een beginnend brandje blust, met behulp van een blusstaaf  (een staaf die gedurende 30 seconden een aerosol blusmiddel verspreidt). Deze kan ingeklemd worden in de grijper waarmee de drone is uitgerust.

Het is ook denkbaar dat de huisdrone in actie komt als er bijvoorbeeld een bewoner van de trap afvalt of een beroerte krijgt. Het is de bedoeling dat Blue Jay in april wordt getoond aan het publiek, tijdens het lustrumfeest van de TU Eindhoven.

Overigens zijn de studenten van de TU/e niet de enigen die aan een vliegende huisrobot werken. Zo werkt een Belgisch team aan een bolvormige drone die volstrekt veilig is voor omstanders, aangezien er geen draaiende propellers aan de buitenzijde van het toestel zijn bevestigd. Op Kickstarter loopt er momenteel een campagne voor de financiering van de verdere ontwikkeling van de Fleye.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier