Nieuws

Gidsdrone voor blinde sporters, vliegend mini-lab en MosquitoCopter in halve finale Drones for Good Award 2016

Winnaar Drones for Good competitie

Binnenkort wordt in Dubai de tweede UAE Drones for Good Award uitgereikt aan een startup die de meest innovatieve en nuttige toepassing voor drones heeft uitgewerkt. Dit jaar zijn er maar liefst 1,017 projecten ingediend door deelnemers uit 165 landen. Inmiddels zijn er 20 projecten door naar de halve finale, waaronder een gidsdrone voor blinde sporters, een vliegend minilaboratorium en een drone die malaria moet helpen bestrijden.

Het doel van de prijs is om wereldwijd teams van studenten en (startende) bedrijven te stimuleren om innovatieve toepassingen voor drones te verzinnen op het gebied van onder andere educatie, logistiek, natuurbehoud, toerisme, gezondheid, bouw, infrastructuur en transport. Daarnaast is de competitie bedoeld om Dubai wereldwijd op de kaart te zetten als innovatiehotspot als het gaat om onbemande luchtvaart.

Dit jaar werden er maar liefst 1.017 ideeën ingediend, 217 meer dan vorig jaar. Inmiddels zijn er 20 projecten geselecteerd die doorgaan naar de halve finale. Tijdens live demonstraties, die plaatsvinden van 4-6 februari in Dubai, zal een jury vervolgens bepalen wie er doorgaan naar de finale en wie er uiteindelijk met de Award vandoor gaat. Aan de hoofdprijs is een geldbedrag van maar liefst 1 miljoen dollar verbonden.

UAE-drones-for-good-team-1

Uiteenlopende inzendingen
Onder de 20 projecten die door zijn naar de halve finale bevinden zich zeer uiteenlopende inzendingen. Zo is er FlyLab, een idee voor een educatief programma waarbij studenten worden aangemoedigd om experimenten uit te voeren met een mini-lab in de vorm van een drone. Die is daartoe voorzien van een Raspberry Pi microcomputer en verschillende sensoren.

Zeer opmerkelijk is het project Guide Drone, waarbij drones worden ingezet om blinde hardlopers te helpen om ook in de buitenlucht hardlooptrajecten te kunnen afleggen. Het idee is dat de drone een route helpt af te leggen, waarbij de sporter alleen maar achter het kenmerkende zoemende geluid van de propellers hoeft aan te gaan.

Ook op het gebied van gezondheid zijn er nuttige droneprojecten te vinden tussen de 20 kanshebbers, waaronder de MosquitoCopter, een drone die speciaal gekweekte mannetjesmuggen die geen nageslacht kunnen krijgen moet verspreiden in malariagebieden. Deze mannetjes zullen wel paren met vrouwtjesmuggen, maar die leggen dan geen eitjes.

Het is zeker de moeite waard om ook even naar de andere inzendingen te kijken, om een indruk te krijgen van de diversiteit van de projecten. Helaas is geen van de 20 semi-finalisten afkomstig uit Nederland.

GimBall winnaar van 2015
Vorig jaar werd de Award gewonnen door het team achter de GimBall, een drone die na een overstroming of aardbeving door hulpverleners kan worden ingezet om lastig te bereiken terreinen af te speuren op slachtoffers. Het is zelfs mogelijk om het toestel door gebouwen te sturen. Daartoe is de drone voorzien van een bolvormige kooiconstructie, die de drone beschermt tegen obstakels.

GimBall

Naast de UAE Drones for Good Award vindt er begin dit jaar ook een grote dronerace plaats in Dubai. Ook voor deze zogenaamde World Drone Prix is er flink wat prijzengeld beschikbaar gesteld door de Verenigde Arabische Emiraten. Binnenkort wordt duidelijk wie er namens Nederland gaat meedoen aan deze internationale FPV Racing cup.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier