Vlucht door een cactusveld geen probleem voor Typhoon H met RealSense

Tijdens de CES 2016 gaven Intel en Yuneec al een voorproefje van de nieuwe Typhoon H hexacopter, die optioneel uitgerust kan worden met Intel RealSense-technologie. Dit is een infraroodcamera die 3D vision toevoegt aan het systeem, waardoor de drone niet alleen (bewegende) doelen kan volgen, maar ook zelfstandig obstakels kan ontwijken.

In onderstaande nieuwe demovideo van Yuneec en Intel kun je zien hoe RealSense ervoor zorgt dat de drone in follow me modus nergens tegenaan vliegt, ook niet als er sprake is van een lastig parcours met veel obstakels. Tijdens de achtervolging analyseert de RealSense-module continue of de route vrij is van gevaren, en zo niet, hoe de drone dan het beste uit kan wijken.

De Typhoon H wordt standaard al uitgerust met een ultrasoonsensor die botsingen met obstakels moet vermijden. Maar dan moet je eerder denken aan grote, massieve obstakels, zoals gebouwen of muren. De Intel RealSense-module, die geavanceerdere obstakeldetectie toevoegt aan het systeem, zal beschikbaar komen in de vorm van een optionele upgrade.

Wachten is op praktijktesten
Natuurlijk geldt zoals altijd: the proof of the pudding is in the eating. In bovenstaande video zijn de weersomstandigheden optimaal, en er is amper sprake van loshangende takken. De vraag is hoe het uitwijksysteem zich houdt als het waait, of als je door een omgeving vliegt waar je moeilijk naar boven kunt uitwijken, om maar wat voorbeelden te noemen. Het wachten is dus op de eerste praktijktesten.

De Typhoon H is een hexacopter die medio 2016 op de markt zal verschijnen. Yuneec is niet de enige fabrikant die obstakeldetectie heeft aangekondigd: ook Xiro zegt nog dit jaar een quadcopter te introduceren – de Xplorer 2 – die in staat is om botsingen te voorkomen. Marktleider DJI heeft behalve het Matrice 100 ontwikkelplatform nog geen drones voor de consumentenmarkt aangekondigd die voorzijn zijn van obstakeldetectie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier