Review

Hubsan X4 H107D+ review: leuk om ervaring op te doen met FPV vliegen

Drones met camera’s die hun beelden via een live videoverbinding naar de operator op de grond sturen zijn al lang niet meer het exclusieve domein van professionals. Sterker nog, in bijna alle speelgoedwinkels kun je tegenwoordig wel mini-drones kopen met ingebouwde camera’s. Eén zo’n model is de Hubsan X4 H107D+. Bijzonder aan deze kleine quadcopter is dat de remote control is voorzien van een ingebouwd lcd-scherm, waarop je vanaf de grond kunt meekijken met het toestel. We maakten een paar proefvluchten met de mini-drone: kun je echt FPV vliegen met zo’n klein toestel?

Hubsan-X4-H107D+-hand
De Hubsan X4 H107D+: ondanks het kleine formaat beschikt het toestel toch over een camera en live videoverbinding

Geen GPS, wel hoogtemeter

Hubsan is een bekende naam als het gaat om het produceren van kleine drones. En die mini-drones worden steeds geavanceerder: de meeste modellen zijn uitgerust met gyroscopen zodat de toestelletjes uit zichzelf overeind blijven. Verwacht echter niet dat de drones zelf hun positie kunnen aanhouden, want over GPS beschikken deze nano- of mini-drones niet.

De H107D+ is een opvolger van de populaire X4 H107D, die ook wel bekend stond als de kleinste cameradrone ter wereld. De H107D+ is voorzien van verbeterde motoren. Een nieuwe feature van de X4 H107D+ is een hoogtemeter, waardoor de drone in Altitude mode op dezelfde hoogte blijft. Net als zijn voorganger beschikt ook de H107D+ over ledverlichting.

Hubsan-X4-H107D+kat

De drone zelf is lekker licht (ca. 40 gram) en klein. De remote control is een stuk forser, dat komt door het ingebouwde lcd-scherm waarop je met de camera kunt meekijken, via een 2.4 GHz verbinding. Dit wordt ook wel First Person View genoemd, kortweg FPV. Vergis je niet, de X4 H107D+ lijkt misschien een stuk speelgoed, maar biedt hiermee een feature die we tot nu toe kennen van drones die vele honderden euro’s kosten.

De mini-drone kan ook nog eens foto’s en video’s opslaan op een miniSD kaartje (niet meegeleverd). De zender is voor dit doel uitgerust met twee knoppen, één om een foto te maken, en één op het opnemen van video te starten of te stoppen. Er is geen sprake van beeldstabilisatie. De foto’s hebben een resolutie van 1600×1200 pixels, filmen doet de drone in HD 720p. De beeldkwaliteit is niet echt super, de belichting wordt tijdens het filmen nogal schoksgewijs aangepast en de beelden zijn niet bepaald scherp, zoals in de testvideo verderop te zien is.

3 kwartier laden, 7 minuten vliegen

De ingebouwde 530 mAh LiPo accu wordt opgeladen via een mini USB aansluiting. Er wordt hiervoor een kabeltje meegeleverd, een adapter zul je los moeten aanschaffen. Het is mogelijk om de accu te verwisselen, je kunt dus extra vluchtaccu’s kopen als je wat langer achtereen wilt vliegen. Op één lading vlieg je ongeveer 6-7 minuten. Opladen duurt al snel 3 kwartier. De zender werkt op vier AA batterijen (niet meegeleverd).

Hubsan-X4-H107D+-rc
Op het scherm van de remote control zie je naast het camerabeeld ook de resterende acculading en het aantal minuten dat je nog kunt filmen

Vliegen vergt wel wat van je reactieskills. Net als bij een gewone drone kun je met de linkerstick gas geven en de drone hoger en lager laten vliegen, en het toestel om zijn as laten draaien. Met de rechterstick zorg je voor een voor- of achterwaartse beweging, en kun je de drone naar links en rechts laten vliegen. Zeker als de neus naar je toewijst is dat lastig, want een stickbeweging naar rechts zorgt ervoor dat de drone vanuit jouw perspectief naar links beweegt. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt dan kun je het toestel prima door je woonkamer manoeuvreren.

Buiten vliegen

Ook buiten kun je in de weer met de mini-drone, zo lang het maar niet te hard waait. Het quadcoptertje beschikt niet over GPS en zal dus niet automatisch op zijn plek blijven hangen of terugvliegen als je het toestel uit het zicht verliest. Bovendien is de reikwijdte van de zender beperkt, hooguit enkele tientallen meters. Stuur de mini-drone dus niet te ver van je vandaan, om te voorkomen dat je het signaal en daarmee de controle over de drone verliest.

Hubsan-X4-H107D+-dronie
Een ‘dronie’ gemaakt met de Hubsan X4 H107D+

Het kostte ons tijdens een outdoorvlucht behoorlijk wat moeite om het kleine beetje wind dat er stond te compenseren. Ook werkt de Attitude mode in de praktijk niet echt lekker. De drone heeft de neiging om te willen stijgen, zelfs met de linkerstick in de neutrale positie. Het lukte niet om dit te compenseren. Daardoor moesten we het toestel steeds in het zicht houden, naar het scherm op de remote control kijken kwam er niet van. Waarschijnlijk een kwestie van veel oefenen en vliegen op plekken waar je geen last hebt van de wind.

Conclusie: leuk maar duur oefentoestel

De vraag is natuurlijk welke doelgroep Hubsan bedient met een toestel als de X4 H107D+. Door de verkoopprijs van 219 euro kun je niet echt van speelgoed spreken, maar de quadcopter is ook niet bedoeld voor serieus foto- en videowerk. Maar als toestel om het vliegen met een (veel duurdere) cameradrone onder de knie te krijgen is de X4 H107D+ zeker het overwegen waard. Echt FPV vliegen (waarbij je afgaat op de live videostream in de zender) is er alleen niet bij, daarvoor vliegt het toestel te onrustig.

Mocht je de H107D+ gaan gebruiken als oefentoestel, dan raden we wel aan om meteen een setje reservepropellers en een paar prop guards aan te schaffen: na een paar keer crashen raken de propellertjes al gauw beschadigd, met suboptimale vliegprestaties tot gevolg. Er wordt 1 setje reserveprops meegeleverd, maar die zul je binnen de kortste keren nodig hebben. Vergeet ook niet om een setje penlites te kopen, voor in de zender.

Nuttige toepassing
Overigens zien we nog wel een nuttige rol weggelegd voor mini-drones zoals de X4 H107D+: het inspecteren van je dak bijvoorbeeld. Je mag boven aaneengesloten bebouwing niet vliegen met een drone, maar met een klein toestelletje als dit kun je weinig kwaad aanrichten. Mocht je vermoeden dat je dak beschadigd is na een storm, dan weerhoudt niets ervan om het toestelletje even de lucht in te sturen om snel wat foto’s te maken.

Helaas voor Hubsan is de X4 H107D+ binnenkort niet meer de kleinste cameradrone die in de winkels ligt. Concurrent Axis Drones komt namelijk met de Vidius, een nano-quadcopter die ook beschikt over een camera. De Vidius wordt waarschijnlijk ook nog eens een stuk goedkoper, aangezien er geen relatief duur lcd-scherm in de remote is ingebouwd: voor het weergeven van de FPV maakt de Vidius gebruik van je smartphone.

Met dank aan Top RC uit Uden voor het beschikbaar stellen van dit reviewmodel Top RC

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier