Californische natuurbehoudorganisatie roept vrijwilligers met drones op om kustlijn in kaart te brengen

Phones-and-Drones

Binnenkort gaat in Californië een uniek natuurconservatieproject van start, waarbij een beroep wordt gedaan op amateur-dronepiloten die aan de kust wonen. Het idee is dat mensen op diverse locaties luchtfoto’s maken van de kustlijn, die dan door Drone Deploy waren omgezet in een extreem gedetailleerde kustkaart. Die kan dan onder andere gebruikt worden om de impact van de huidige El Niño te meten.

Phones and Drones
Het project Phones and Drones is een samenwerkingsverband tussen The Nature Conservancy en Drone Deploy. Volgens de initiatiefnemers gaat het om het grootste drone-crowdsourcingproject tot nu toe. Gewone burgers kunnen dankzij geavanceerde technologie die tegenwoordig voor iedereen bereikbaar is – in dit geval smartphones en drones – een belangrijke rol spelen in dit wetenschappelijke onderzoek naar de invloed van klimaatverandering.

Deelnemen is eenvoudig: dronevliegers kunnen hun foto’s van de kust uploaden naar het cloud-platform van Drone Deploy. Daar worden de foto’s op basis van geotags geclusterd en omgezet in nauwkeurige kaarten en 3D modellen van de kustlijn. Wetenschappers kunnen op basis hiervan een beter idee krijgen van hoe het veranderende klimaat en de dit jaar bijzonder sterke El Niño van invloed zijn op de Californische kust.

Ieder type drone kan meedoen
In principe kunnen foto’s van elk type drone worden verwerkt. Maar voor gebruikers van een DJI Phantom 3 Advanced, Phantom 3 Professional of Inspire 1 heeft Drone Deploy software ontwikkeld die de vluchtplanning en het systematisch verzamelen van data volledig uit handen neemt. Ook mensen die geen drone bezitten kunnen toch een steentje bijdragen aan het project, door vanaf de grond foto’s te maken met hun smartphone.

In totaal gaat het om ruim 1.300 kilometer aan kustlijn. Er zal in sommige gevallen worden verzocht om specifieke stukken kust in kaart te brengen. Uiteindelijk zal de crowdsourced kaart ook voor het publiek toegankelijk gemaakt worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier