Duitse ingenieurs laten drone op rijdende auto landen

Onderzoekers van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) zijn erin geslaagd om een drone op een rijdende auto te laten landen. De snelheid van de auto bedroeg tijdens de landing 75 km/uur. Volgens de wetenschappers is het systeem ideaal voor het opvangen van lichte fixed wing drones die aangedreven worden door zonne-energie.

De test werd uitgevoerd op vliegveld Mindelheim-Mattsies in de Duitse deelstaat Bavaria. De auto werd uitgerust met een speciaal voor dit doel ontworpen landingsplatform, dat voorzien werd van optische markeringspunten. Daardoor is de drone in staat om de locatie en snelheid van het platform te meten en de eigen snelheid aan te passen.

Het systeem kan ook gebruikt worden om drones te lanceren. Dat heeft als voordeel dat de toestellen dan niet van een landingsgestel voorzien hoeven te worden. Daardoor kan er meer payload mee en kunnen de drones langer in de lucht blijven. De UAVs, die een hoogte van 20 kilometer bereiken en weken in de lucht kunnen blijven, worden ingezet voor remote sensing, communicatiedoeleinden, en voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Het systeem is op termijn ook in staat om de auto op afstand aan te sturen. Daardoor vervalt de behoefte aan een chauffeur. Juist als zowel auto als drone door een computer worden aangestuurd is het aanpassen van de snelheid nog beter te controleren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier