Nieuws

KNVvL richt afdeling Drones op

De snel stijgende populariteit van drones is ook de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), van oudsher een club die o.a. de belangen van modelbouwvliegers behartigt, niet ontgaan. Om ook de groeiende groep dronebezitters beter te kunnen representeren heeft de KNVvL dan ook besloten om een afdeling Drones op te richten.

Scheiding aanbrengen

Dat drones bij de KNVvL hoog op de agenda stonden bleek al wel uit het feit dat eind vorig jaar een taskforce drones in het leven werd geroepen, die tot doel had te onderzoeken hoe de vereniging het beste zou kunnen inspelen op de opmars van onbemande luchtvaartuigen, anders dan die van de traditionele modelbouwers. Deze taskforce gaat nu verder als zelfstandige afdeling.

Volgens het bestuur van de KNVvL is deze nieuwe constructie niet alleen gewenst, maar ook noodzakelijk. “De afdeling Drones zal, naast het algemeen hobbymatig gebruik ook het belang van de professionele beroepsgebruiker centraal stellen. Zaken die specifiek voor drones gelden worden zo gescheiden van de traditionele modelvliegsport, zodat deze afdeling zich als vanouds kan richten op de modelvliegsport.”

Een groot verschil tussen de modelvliegers en de dronevliegers is dat de laatstgenoemde groep weliswaar valt onder dezelfde Regeling modelvliegen, maar er in de praktijk heel andere wensen en doelen op nahoudt. Zo zijn er maar weinig dronevliegers die gebruik maken van traditionele modelvliegvelden, vaak tot grote onvrede van de modelvliegers, die hun hobby bedreigd zien door het toenemend aantal incidenten met drones.

Eigen dynamiek

Volgens de KNVvL heeft de dronecommunity een ‘heel eigen dynamiek’, en is het de vraag hoe deze heterogene groep het beste bereikt kan worden. De KNVvL wil dat contact onder andere bewerkstelligen door de site te gaan vullen met nieuws op het gebied van drones en ook actief te worden op sociale media.

Daarnaast zal onderzocht worden in hoeverre er samengewerkt kan worden met DARPAS, de branchevereniging voor de professionele gebruikers van drones. Net als DARPAS zal ook de KNVvL haar achterban vertegenwoordigen naar de beleidsmakers in Den Haag. Eén van de dossiers waar de afdeling Drones mee te maken krijgt is de invoering van de mini-drone regeling, die vorig jaar al werd aangekondigd.

Over de KNVvL

De KNVvL werd opgericht in 1907. Sinds die tijd is de vereniging uitgegroeid tot de overkoepelende organisatie voor alle luchtsporten en luchtvaarthobby’s in Nederland. De KNVvL is als sportbond aangesloten bij het NOC*NSF en de internationale federatie FAI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier