Nieuws

Noorse reuzendrone vestigt wereldrecord door 61 kg op te tillen

Een gigantische multicopter, gebouwd door studenten van de universiteit van Oslo, heeft een Guiness World Record neergezet door een payload van maar liefst 61 kilo de lucht in te brengen. Het toestel bleef ruim een halve minuut in de lucht. Bijzonder is dat de Noorse luchtvaartautoriteit CAA haar toestemming verleende voor de testvlucht.

De meeste multirotors kunnen niet zo heel veel extra gewicht met zich meetorsen. Bij consumententoestellen zoals de Phantom gaat het om een kleine kilo, professionele octocopters kunnen tot een kilo of 5-6 aan payload met zich meenemen, maar daar houdt het dan ook wel bij op.

8 hexacopters
Een team van studenten uit Noorwegen bedacht in 2014 dat het wel aardig zou zijn om eens te kijken of ze een multirotor konden ontwikkelen die wat meer gewicht kon opheffen. Hun Megacopter is opgebouwd uit 8 hexacopters, die door middel van een frame van aluminium en hout met elkaar verbonden zijn. In totaal weegt het toestel zo’n 70 kg.

In totaal wordt de megadrone aangedreven door 48 motoren, die genoeg stuwkracht ontwikkelen om een payload van 61 kg een dikke 30 seconden de lucht in te krijgen. Gezamenlijk trekken de motoren 70 kW aan elektriciteit. Voor de veiligheid werd het toestel ook voorzien van flinke stootkussens, om een ruwe landing te kunnen overleven.

Op termijn wil het team ook kijken of ze een persoon met hun systeem de lucht in kunnen krijgen. Daarin zijn ze dan weer niet uniek, want er zijn al diverse drones ontwikkeld die een mens kunnen laten vliegen. Technisch gezien is er dan echter geen sprake meer van een drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier