Achtergrond

‘Ontwikkelaars Zano Drone waren te naïef’

Wat aanvankelijk een van de meest succesvolle crowdfundingcampagnes van Europese bodem was, veranderde in een nachtmerriescenario: we hebben het over de Zano Drone, waarvoor ruim 3 miljoen euro werd opgehaald. Het lukte het team achter de drone echter niet om het product succesvol op de markt te zetten, met een faillissement tot gevolg. Kickstarter stelde een onafhankelijke journalist aan om onderzoek te doen naar het drama en de resultaten daarvan zijn nu bekend gemaakt.

De belangrijkste vraag die techjournalist Mark Harris in zijn rapport moest beantwoorden: heeft Torquing Group de boel belazerd, zoals veel boze backers beweerden, of waren er andere factoren die leidden tot het fiasco? Uit het rapport blijkt het laatste: het bedrijf had simpelweg niet de kennis en kunde in huis om een prototype van een technologisch zeer complex product om te zetten in een productierijp model, dat ook nog eens over veel meer features moest gaan beschikken.

Van vertraging tot faillisement

De eerste haarscheuren in het succesverhaal van de Zano Drone ontstonden toen het bedrijf bekend maakte dat de ontwikkeling van de mini-drone vertraging zou oplopen. Men werd pas echt achterdochtig toen bleek dat vroege prototypes van de drone helemaal niet in staat bleken om de prestaties waar te maken die beloofd werden in de oorspronkelijke introductiefilm, die je hieronder kunt bekijken.

De vraag was dan ook hoe realistisch die video was, die tienduizenden mensen wereldwijd ertoe aanzette om te investeren in het product. De selfie-drone zou in staat zijn om de eigenaar te volgen en ondertussen videobeelden in HD kwaliteit te maken, en dat gedurende 15 minuten. Toch beweert de oprichter van Torquing dat de video niet fake of gerenderd was (iets wat niet mag van Kickstarter), maar een nadere analyse van de beelden roept wel veel vraagtekens op. Er is volgens Harris op zijn minst sprake van creatieve montage.

Teveel features

Het kleine bedrijf ging uiteindelijk de mist in door teveel features – stretch goals – te willen toevoegen, die uiteindelijk ervoor zorgden dat het totale systeem niet meer in balans was. Een iets betere camera is ook iets zwaarder, waardoor de accu meer capaciteit moet hebben, waardoor er weer andere propellers nodig zijn, et cetera. Ondertussen werd besloten om de gebruikelijke eerste kleine productierun over te slaan en meteen grote bestellingen te plaatsen voor onderdelen, die dan later weer niet bruikbaar bleken te zijn.

Volgens Harris was het team van Torquing simpelweg niet in staat om de beloften waar te maken, zowel op technologisch als op commercieel vlak. Het team werd eigenlijk overweldigd door het enorme succes op Kickstarter, en daarmee komt Harris dan ook tot de conclusie dat platformen als Kickstarter veel kritischer zouden moeten kijken naar projecten die technologisch complex zijn of bijzonder veel geld ophalen.

Zo zou Kickstarter een mentor kunnen aanstellen, die vanaf het begin voeling houdt met het team en de ontwikkeling van het product, en backers veel nadrukkelijker moeten informeren over de risico’s die ze lopen. Vaak lijkt het investeren in een crowdfundcampagne inderdaad meer op het doen van een aanbetaling voor een product dat er heus wel komt, maar dat is dus lang niet altijd het geval.

ZANO drone met smartphone

Zano Drone-fiasco staat niet op zichzelf

Overigens staat het verhaal van Zano niet op zichzelf. Inmiddels is er sprake van een hele serie crowdfunddrones die te laat zijn opgeleverd, of nog ‘in ontwikkeling zijn’ zonder dat er uitzicht is op een daadwerkelijk functionerend product. Daarnaast zijn er vraagtekens te plaatsen bij bijvoorbeeld de Lily Drone, waarvoor inmiddels miljoenen dollars aan vooruitbetalingen is ontvangen. Het feit dat de lancering van de Lily Drone enige maanden is vertraagd voorspelt in ieder geval niet veel goeds.

Ondertussen staan andere fabrikanten niet stil, en inmiddels is er ook al een miniatuur cameradrone te koop die het formaat heeft van de Zano, maar wel gewoon verkrijgbaar is. Die is alleen lang niet zo geavanceerd als het gaat om bijvoorbeeld autonoom vliegen. Maar dat komt vast ook nog wel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier