AchtergrondInterviewNieuwsPro

PWN en HHNK gaan ontwikkeling kunstduin monitoren met drone

Kieftenvlakdrone
Foto: PWN

Drinkwaterbedrijf PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaan gebruik maken van een drone om de ontwikkeling van een kunstmatig duingebied te monitoren. Het duingebied moet ervoor zorgen dat zout zeewater uit de buurt blijft van het zoete drinkwater dat naar zo’n 2 miljoen Nederlanders gaat.

Het waterinfiltratiegebied Kieftenvlak wordt beschermd door een nieuw kunstmatig duin van maar liefst 15.000 m3 zand. Aan de strandzijde van het duin zijn er kunstmatige groeven gemaakt, die aanwaaiend zand over het gebied verspreiden. Door de natuur verder haar gang te laten gaan moet het kunstmatige duin uitgroeien tot een natuurlijk barrière die de drinkwatervoorziening veilig stelt.

Foto: PWN
Foto: PWN

Om de ontwikkeling van het kunstduin in de gaten te houden gaat HHNK gebruik maken van een drone. Daardoor is het hoogheemraadschap beter in staat om de volumerveranderingen van het duin te bepalen. We vroegen HHNK om nadere toelichting op dit project.

Wat zijn de voordelen van drones t.o.v. bestaande duinmonitoring tools?

“Met behulp van fotogrammetrie wordt een digitaal terreinhoogtemodel gecreëerd en een orthofoto. Het digitaal terreinhoogtemodel heeft een erg hoge puntdichtheid (afhankelijk van de vlieghoogte en  het type camera resulteert dit in een groundsample distance, voor dit project wordt een groundsample distance van 1.8 cm/pixel behaald) en nauwkeurigheid in de Z richting (afhankelijk van diverse aspecten circa 0-5cm in Z-richting).

In vergelijking met transectmetingen die worden uitgevoerd door landmeters met RTK-GPS biedt het meten met behulp van fotogrammetrie in combinatie met drones het voordeel dat een veel hogere puntdichtheid wordt behaald. Deze dichtheid helpt bij het nauwkeuriger bepalen van volumeveranderingen van het duin. Deze voordelen gelden voornamelijk voor harde oppervlakten (zand van het duin) want vegetatie (zoals helmgras) levert een minder nauwkeurig resultaat omdat de hoogte van de vegetatie wordt gemeten en niet van het zand eronder.”

Wat voor drones gaan er gebruikt worden?

“Wij maken gebruik van een Microdrones MD4-1000 met een Sony Alpha 7R2 camera. Dit is een elektrisch aangedreven multirotor platform (4 rotors). Hierbij maken we gebruik van het materieel en de diensten van Skyvision.”

Microdrones MD4-1000
Microdrones MD4-1000

Wat gaan deze drones precies opmeten/fotograferen?

“De drones gaan van 2 duingebieden periodiek de hoogte inmeten.”

Hoe wordt de informatie verder verwerkt en geanalyseerd?

“De gegevens worden door Shoremonitoring verwerkt, en aan Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opgeleverd in ESRI ArcGIS ASCII interchange formaat. Shoremonitoring is een innovatief kustwaterbouwkundig advies- en meetbedrijf, met de focus op het analyseren, inwinnen en visualiseren van meetgegevens. Deze opgeleverde gegevens analyseert het hoogheemraadschap in ArcGIS waarbij de volumeverandering van het duin zal worden gerapporteerd.”

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het gebruiken van drones voor dit doel?

“De weersomstandigheden vormen de grootste uitdaging. Voor een goede meting moet het niet te hard waaien, niet te hard regenen en er moet voldoende zonlicht zijn. Daarnaast worden de werkzaamheden uitgevoerd in het natuurgebied van drinkwaterleverancier en natuurbeheerder PWN zodat tijdens het werk extra aandacht vereist is voor beschermde planten en broedvogels.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “PWN en HHNK gaan ontwikkeling kunstduin monitoren met drone

  • Gaat HHNK het wiel weer uitvinden of moet er geld op gemaakt worden ? Er cirkelen al jaren satellieten rond de aarden die dit werk graag willen doen. Dat scheelt energie en mankracht. Satellietbeelden merkten op dat de Hondsbossche en Pettemer Zeewering aan het kantelen was. Aan de zuidkant zakt deze monumentale afgekeurde Zeewering sneller dan aan de noordkant. Waarschijnlijk komt dit omdat er bij Camperduin gas uit de bodem wordt gehaald.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier